Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu! Türkiye'den 8 yemek listeye girdi! Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu! Türkiye'den 8 yemek listeye girdi!

Karadeniz mutfağının muhteşem bir lezzeti olan hamsili pilav, hem pratik yapımı hem de lezzetiyle sofralara keyif katıyor. Sizde bu muhteşem lezzeti denemek için elinizi çabuk tutun. İşte Karadeniz'in meşhur hamsili pilav tarifi!

Tabaklarınızı lezzetle dolduracak Karadeniz mutfağının sevilen tariflerinden biri olan hamsili pilav, hem pratik yapımı hem de eşsiz tadıyla sofraları şenlendiriyor. Bu yöresel lezzet, Karadeniz'in taze ve bol omega-3 deposu hamsi balığının, pirinçle birleşerek muhteşem bir lezzet şöleni sunmasıyla öne çıkıyor.

Hamsili Pilav, adını Karadeniz'in berrak sularından çıkan taze hamsi balıklarından alır. Her lokmasıyla deniz kokan bu pilav, yöresel lezzetler arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Hem pratik yapımıyla hem de lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olan bu tarif, birbirinden özel anılara da ev sahipliği yapar. İşte tüm detaylarıyla meşhur hamsili pilav tarifi şöyle;

MALZEMELER

1 kg hamsi

1 su bardağı pirinç

1 adet iri soğan

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Karabiber, tuz

Sıvı yağ

Mısır unu

Tereyağı

YAPILIŞI

Hamsilerin kılçıklarını ayırın ve yassılaştırın. Soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağda soteleyin. Dolmalık fıstıkları ekleyip kavurun. 1 su bardağı pirinç, tuz, karabiber ekleyerek 1,5 su bardağı su ilave edin ve pişmeye bırakın. Normalde pişirdiğiniz pirinçten biraz daha diri kalmalı. Balıkların parlak yüzlerini mısır ununa bulayarak yağlanmış borcama dizin.(parlak kısmı dışarı bakacak) Önce kenarları dizin. Dizdiğiniz balıkların yarısını dışarı sarkıtın. Mümkün olduğunca sıkı dizmeye özen gösterin. Piştikçe hamsiler küçülecek ve araları açılacaktır. Kenarları dizdikten sonra borcamın tabanını da boş kalmayacak şekilde balık dizin. Pişen pilavın ilk sıcaklığı geçtikten sonra dizdiğiniz balıkların üzerine serin. Kenarlara taşırdığınız balıkları üzerine doğru kapatın. Kalan balıkları da pilavın üzerine serin. Yine mümkün olduğunca sıkı serin. En üste bir kaç parça tereyağı koyun ve 200 derecede kızarana kadar pişirin.

Editör: Murat Barutçu