Gündem

17 yıldır kömür çıkarılmayan sahayı TTK geri alacak mı?

Abone Ol

Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) en büyük ve en zengin taşkömürü rezervlerinden biri olan ancak rödovans karşılığı işletilmek üzere devredildiği özel şirket tarafından, aradan geçen 17 yılda bir kürek kömür dahi çıkartılmayan Amasra B sahasının TTK’ya yeniden devri konusu netlik kazandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, sahanın işletmesini devralan firmaya ilave bir hazırlık süresi verilip verilmediğine, firmanın borçlarını ödeyip ödemediğine ve sahanın TTK’ya devrinin söz konusu olup olmadığına ilişkin TBMM Başkanlığına sunmuş olduğu 04.10.2022 tarihli soru önergesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yanıtlandı.

Bakan Fatih Dönmez tarafından verilen yanıtta, Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş’ye (HEMA) verilen son hazırlık süresinin 18.03.2022 tarihinde dolduğu, firmaya ilave bir sürenin verilmediği ancak firmanın rödovans borcu olan 34 milyon 969 bin liranın ise yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle tahsil edilemediği aktarıldı.

Söz konusu yanıtlarda, şirketin kömür üretimine ilişkin yapmış olduğu güncel yatırımları dikkat çekerken, önergenin sahibi CHP’li Milletvekili, konuyu şu cümlelerle değerlendirdi:

“Amasra B Sahası 2005 yılında rödevans karşılığı işletilmek üzere TTK Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkartılmış ve ihaleyi kazanan şirkete 20 yıl süreli olarak devredilmişti ancak aradan geçen 17 yılda sahadan kömür çıkartılmadı.

Kurumun en büyük ve en verimli sahalarından olan Amasra B sahası yıllardır atıl şekilde bekletilirken, TTK, bölgede devredilen sahanın yaklaşık 40’ta 1’i kadar taşkömürü rezervine sahip olan Amasra A sahasına sıkıştı kaldı.

Rödovansçı firma, yaklaşık 600 milyon ton taşkömürü rezervine sahip sahadan kömür çıkartmadığı gibi, TTK’ya olan borçlarını da ödememekte ve ihtiyati tedbir davaları ile sahanın tekrar TTK tarafından işletilmesine engel olmakta.

Kurumun alacaklarının tahsil edilerek bir an önce sahasına kavuşması ve ülkemiz için hem ekonomik hem de stratejik öneme sahip taşkömürünün artık TTK tarafından gün yüzüne çıkartılması gerekiyor.

Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)