2021 “Bizim Yunus” Yılı

Abone Ol

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı nedeniyle 2021 yılı, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştır. 
Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, Türkçenin edebiyat ve medeniyet dili haline gelmesine ve Türk kültürünün Anadolu'da kökleşmesine öncülük etmiştir. Milletimizin "Bizim Yunus" olarak bağrına bastığı Yunus Eme, şiirleriyle sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, dostluğun, birliğin, barışın ve esenliğin sözcüsü olmuştur. 
Evrensel bir dile, duyuşa ve söyleyişe de sahip olan Yunus, müşterek insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle çağlar ötesine seslenebilmeyi başarabilmiş bir şairdir.
29.01.2021 tarihli ve 2021/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Yunus Emre'nin hem beşeriyete ortak bir değer olarak takdim edilmesi, hem de ülkemizde   bir kez daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının "Bizim Yunus" olarak anılması, Yunus Emre'nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla "Dünya Dili Türkçe" adıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli faaliyetler tertiplenmesine karar verilmiştir.
Yunus Emre, şiirleriyle insan ve doğa sevgisi, hoşgörü, kardeşlik ve barış kavramlarını en duru Türkçe anlatarak dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığa seslendi.
Yunus Emre, 'Yetmiş iki millete bir gözle bakmak' ilkesi ve evrensel insani değerler üzerine inşa ettiği felsefesiyle dünya hümanizmine katkılar sağlayarak insanları ortak değerler etrafında birleştirip çağının çok ötesinde bir şair oldu.
UNESCO, toplumlar arasında barışı, anlayışı ve yakınlaşmayı geliştirmek için üye devletlerin evrensel öneme sahip kişilerini veya tarihi olaylarını, anma ve kutlama yıl dönümleri kapsamına alıyor. UNESCO, bu özellikleri nedeniyle 2021 Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri'nde Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü yıl dönümüne de yer verdi. Yunus Emre'nin doğumunun 750'nci yıl dönümü ise 1991'de UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri'nde yer almıştı.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021'i 'Yunus Emre ve Türkçe Yılı' ilan etti.
'Bizim Yunus' olarak adlandırılan 2021'de Cumhurbaşkanlığı himayesinde 'Dünya Dili Türkçe' başlığıyla gerçekleştirilecek etkinliklerde Yunus Emre'nin mirası olan Türkçe'nin önemi vurgulanacak, medeniyet dili kimliğiyle Türkçe'nin bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması yönünde çalışmalar yapılacak.
Yunus Emre'nin birçok şiiri çeşitli sanatçılar tarafından bestelendi. Grammy ödüllü Christopher Tin, 2013'te Yunus Emre'nin 'Haktan Gelen Şerbeti' adlı şiirini besteledi.
'Haktan Gelen Şerbeti', Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Amerikan Jonathan Griffith Korosu eşliğinde Türkçe seslendirildi.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ndeki belgeye göre 1320'de 82 yaşında vefat etti.Bu bilgiye göre doğum tarihi 1238. Doğum yeri tam olarak bilinmiyor.
Günümüzde en yüksek değerdeki kağıt paranın arka yüzünde Yunus Emre'nin portresi ve kabrinin şekli bulunuyor. 'Sevelim sevilelim' dizesi, iyiliği ve barışı simgeleyen güvercinle sevgiyi ifade eden gül silüetleri Yunus Emre'nin kişiliğini ve felsefesini gözler önüne seriyor.