24 TEMMUZ’U KUTLADIK

Abone Ol

Dün Gerçekten çok yoğun programlara sahne olduk.
Yoğun ki yoğunduk.
Atatürk anıtına çelenk koyma, saygı duruşu ve istiklal marşı.
Basın bildirisi.ZGC ve KGD birlikteliğinde basın bayramını kutladık.
Daha sonra ZGC’ de önce Zonguldak Belediye Başkanımız Tahsin Erdem, bizleri ziyaret etti.
Başkan yaklaşık bir saat kaldı.Önemli sohbetler gerçekleştirdik.
Güçlü Zonguldak, güçlü Belediye ve güçlü yerel basın sözlerimize, sayın başkan’ da aynı duygu ve düşüncelerde olduğunu beyanı bizleri de mutlu etti.
Daha sonra CHP İl başkanı  Devrim Dural ve yönetim kurulu geldi.
Sayın başkan’ da her zaman ZGC ve basın mensuplarının yanındayız sözleri, bizlere önem vermesi.
Bizler adına da sevindirici oldu. Değer veriyorlar ve değer görüyorlar.
Sayın Rektör hocamız Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, ilk arayandı.
Hediyelerini özel ekip tarafından ZGC’ ye gönderdi.
Çok teşekkür ediyorum.
Sayın Valimiz Osman Hacıbektaşoğlu, programı çok yoğun olmasına rağmen saat 16 .30’ da bizleri ziyaret etti.Önemli sohbetler gerçekleştirdik.Çok sağolsun.
Sayın Valimiz her daim yanımızda.Özle kalem müdürümüzde bizlerle her zaman ilgili v alakalı.
Sağolsunlar ve var olsunlar. Atatürk anıtında ki basın bildirimizi paylaşıyorum.
24 Temmuz Basın Bayramı'nı buruk kutluyoruz!
Sayın Basın Mensupları ve Değerli Kamuoyu,
Osmanlı döneminden bugüne 
Bugün, Türk basın tarihinde önemli bir yere sahip olan 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutlamak üzere bir araya geldik. Bu özel gün, 1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilan edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti’nde sansürün kaldırılmasının yıl dönümüdür. O dönemde İstanbul’da çıkan gazeteler, sansür memurlarını içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı alarak, basın özgürlüğü için önemli bir adım atmışlardı
Sansürün kaldırılması 1908 yılından bugüne gelen süreçtir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla sansür kaldırılmış ve basın özgürlüğü sağlanmıştır. Bu tarih, Türk basınında sansürün kaldırılması olarak kutlanmaktadır. Ancak, günümüzde basın özgürlüğü maalesef istenilen düzeyde değildir. Medyanın büyük bir kısmı siyasi ve ekonomik baskılar altında faaliyet göstermekte ve gazeteciler çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.
Gazetecilere saldırılar durdurulamıyor, caydırıcılık adına cezai müeyyideler uygulanmalı 
Gazetecilik mesleği, günümüzde ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Gazeteciler, fiziksel saldırılara, tehditlere ve tacizlere maruz kalmakta; düşük ücretlerle ve güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda kalmaktadır. 
Madencilik iş kolunda uygulanan yıpranma payı bir asgari ücret teşvikleri gazetecilere de sağlanmalı 
Ekonomik zorluklar, işsizlik oranlarının yüksek olması, gazetecilerin yaşamlarını sürdürebilmelerini güçleştirmektedir.Gazetecilik mesleği yıpranma payına sahip ağır iş koludur.Nasıl ki madencilik sektöründe yıpranma payı adına  devletimiz tarafından bir asgari ücret ilave teşvik maaş verilmesi sağlanıyorsa aynı uygulama gazetecilik mesleği adına da uygulanmalıdır.Bizler bunu devlet yetkililerimizden talep ediyor ve istiyoruz. 
Basın İlan Kurumunun Şube Kapatmaları kabul edilemez
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü kararıyla Sakarya Şube Müdürlüğü’nün de aralarında bulunduğu 13 şube kapatılmıştır. Yerel basının resmi ilan trafiğini düzenleyen BİK şubeleri kapatılarak sorumluluk alanlarındaki illere bağlanmıştır. Sakarya ili de Kocaeli ve Düzce ile birlikte İstanbul Şube Müdürlüğü sorumluluk alanına verilmiştir. Sakarya Şube Müdürlüğü’nün bu iki komşu ilin tam ortasında olması ve Zonguldak’ı da kapsaması ile birlikte geniş yüzölçümlü bölge müdürlüğü olarak değerlendirilip kapatılmaması gerekirken, Genel Müdürlük uhdesi, tasarrufu ve kararıyla kapatılması bizleri derinden üzmüştür. Bu vesileyle alınan kararı kabul edilemez buluyor ve yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz. Bu dileklerimiz diğer kapatılan şubeler içinde geçerlidir. 
Sosyal Medya Gazeteciliği ve Etik Değerler
Sosyal medya gazeteciliği, haberlerin hızla yayılmasına olanak sağlarken, beraberinde etik sorunları da getirmektedir. Doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerin hızla yayılması, yanıltıcı haberlerin ve dezenformasyonun artmasına sebep olmaktadır. Gazetecilerin etik kurallara bağlı kalmaları, kaynakları doğru bir şekilde doğrulamaları ve tarafsız habercilik yapmaları, sosyal medya gazeteciliğinin güvenilirliğini artırmak için gereklidir.
Bugün, gazeteciler olarak görevimiz, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını savunmak, sansürle ve baskılarla mücadele etmektir. Basın özgürlüğünün tam anlamıyla sağlandığı, gazetecilerin özgürce mesleklerini icra edebildiği bir Türkiye için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Basın mensuplarının bu özel gününü kutlar, özgür ve demokratik bir toplum için birlikte mücadele etmeye devam edeceğimizi belirtmek isterim.
Saygılarımızla,Derya AkbıyıkZGC Genel Başkanı
ŞİMDİLİK NOKTA….