Zonguldak

85 yıl önce savaş vardı, şimdi ne var?

Zonguldak Belediyesi 85-90 yıl önce ekmek karnesi dağıtmıştı, şimdi de parası yetmeyenlere bedava ekmek ve yemek dağıtılıyor

Abone Ol

Açlık sınırının sefalet sırını ile yarıştığı günümüzde insanlar iyice yoksullaştılar, ülkenin her yerinde bir ekmeğe, bir tabak yemeğe, çocuklar da bir simide muhtaç kaldılar. Zonguldak’ta da böyle.

İkinci cihan harbinin çıkmasından önce ve harp yıllarında un stoklarının gereksiz kullanımının önlenmesi ve olası bir açlık felaketine karşı dönemin iktidarının başlattığı karne uygulaması bu gün tartışılsa da yapılan uygulamanın o günün şartlarına göre haklı olduğu gerçeği hiçbir zaman gözlerden kaçamıyor.

Zonguldak’ta uzunca bir süredir askıda ekmek ve askıda simit uygulaması yapılıyor. Zonguldak Ereğli’de bulunan Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesi’nin kantininde geçtiğimiz “askıda simit” uygulaması başlatılmıştı.

MHP Zonguldak Merkez ilçe teşkilatı tarafından da Merkez’de 19 mahallede 19 bakkalda askıda ekmek kampanyası da yine geçmişte gerçekleştirildi. Dönemin  Milliyetçi Hareket Partisi Merkez ilçe Başkanı Süleyman Erbay, “Askıda ekmek kampanyası düzenledik. Bugün 19 mahallede 19 tane bakkala burada her gün 10’ar ekmek gönderiyoruz” şeklinde gazetelere açıklamalar yapıp fotoğraflar çektirmişti.

Yine Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde geçtiğimiz yıllarda bazı fırınlarda başlatılan ‘askıda ekmek’ uygulaması ile ihtiyaç sahiplerine günlük taze ekmek ulaştırıldı. Yüzlerce ekmeğin dağıtıldığı projeye Ereğli halkının büyük destek verdiğine hepimiz tanık olduk.

Aradan geçen 85-90 yıla rağmen halkın geldiği hatta getirildiği nokta yemek kuyrukları, ekmek kuyrukları. Vatandaşın lehine bu gün hiçbir olumlu gelişme yok. Halkın daha da sefalete sürüklenmesi için devlet eliyle enflasyon düşük gösteriliyor, doğal gaza zam bile enflasyon yüksek çıkmasın düşüncesiyle yılbaşı sonrasına bırakılıyor. Bunu da açıklayan bizzat enerji bakanı. Yılbaşında çalışan ve emeklilere verilecek olan zammın kat be kat fazlasıyla tahsil edileceğinin de sinyali çakılıyor.