Törene Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Türker Kapkaç, Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Kumha, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü İsmail Hakkı Özölçer, İl Jandarma Komutan Vekili Akbay Orhan Kaş ve avukatlıklar katıldı

Gelecek Partisinden geçmiş olsun ziyareti Gelecek Partisinden geçmiş olsun ziyareti

Program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Baro Başkanı Türker Kapkaç, 81 il barosu ve Türkiye barolar birliği olarak diyoruz ki; ülkenin dört bir tarafında sorunlarımız ortak. Ülkemizde hak ve özgürlüklerin teminatı olan avukatların örgütlü gücünü temsil eden bizler, başlangıcında olduğumuz 2023-2024 Adli Yılı’nı bu sene de kaygıyla karşılıyoruz. Yeni bir adli yılı umutla ve heyecanla değil kaygıyla karşılamamızın sebebi, sadece avukatlara ait mesleki sorun gibi görünen ancak artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğünün ve adalete erişimin de içinde bulunduğu adalet krizidir. Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır şekilde icra etmemiz için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilebilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinin altını bir kez daha çizme zorunluluğu doğmaktadır. İçinde bulunduğumuz yargı sisteminde, avukatların mesleki tecrübeleri artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil; ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalından, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sömürü halinden ve adaletin geç ya da hiç tecelli etmediği bir yargı sisteminden gelmektedir. Anılan sorunların ortadan kalkması, ulusal çapta bir adalet arayışının olmazsa olmaz ön koşuludur ve bu da avukatların ve avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkündür" dedi.

Ardından konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan ise, “ Adli yılın başlangıcına ilişkin bu tören, sadece yargı mensuplarına özgü bir tören olmayıp, ülkemiz için adli yılın açılışı, kamu kaynaklarını kullanan her kurum gibi yargının da topluma verdiği hizmetlerin nitelikli ve verimli yürütülmesine ilişkin bir sorumluluğu ve aynı zamanda bu sorumluluğu hangi ölçüde yerine getirdiğini uygun araçlarla ve doğru şekilde topluma açıklama yükümlülüğünden kaynaklanmaktadır. Şeffaf bir yargı anlayışı içinde “Adaletin tesisi toplumda yalnızca düzen sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bireyin yaşama sevinciyle geleceğe dair en güçlü umutları da yeşertir. Adaletten yoksun olan toplumlar sadece haklarını kaybetmiş olmazlar, hak kavramlarının yanında iyiye ve güzele olan inancını, geleceğe dair tüm umutlarını kaybederler. İşte bizler kişiye ve zamana göre değil, her zaman ve herkes için adaleti gözeterek, bağımsızlık, tarafsızlık ve objektifliği tüm çalışmalarında benimseyen, zümre hâkimiyetine izin vermeyen, görünüşte değil, esasta şeffaf bir yargı anlayışı içinde adalet görevini yerine getirmeye çalışmaktayız. Belki de bu sayede temiz duygularla bezenmiş umut dolu bir geleceğe çocuklarımızı hazırlamanın engin hazzını da kalplerimizde hissedebilme imkânını bulacağız. Türk Milleti adına bağımsız yargı görevini yerine getiren yargı mensupları, Anayasanın vermiş olduğu görevin ifası amacıyla neler yaptığımızı ve yapmamız gerektiğini bu özel ve anlamlı günde toplumla paylaşıyoruz. Yargı görevinin, halkın bizlere verdiği kutsal bir emanet olduğu bilinciyle işimizi nasıl yaptığımızın hesabını da topluma vermeye çalışıyoruz. Bu yaklaşımın, kamunun ve milletimizin yargıyı daha iyi anlamasına ve yargıya destek olmasına katkı sağlamasını diliyorum.Daha iyi işleyen bir adalet sistemine doğru güvenle, umutla ve emin adımlarla ilerlediğimizi belirtmek isterim. Halkın yargıya duyduğu güvenin ve memnuniyetin artması için, kişisel ve kurumsal anlamda fedakârlık göstererek bilgiye dayalı çözümler üretme sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Çalışmalarımıza bu bilinçle ve özverili bir şekilde devam ediyoruz. Anayasamızın “ Hak Arama Hürriyeti ” kenar başlıklı 36 ıncı maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6 ıncı maddesinde düzenlenen “adil yargılanma hakkı”; yargılamaların adil ve tarafsız bir şekilde yürütülmesini sağlayarak, insan hak ve özgürlüklerinin güvencesi olmaktadır. (Haber: Sertaç ÖZDEMİR)

WhatsApp-Image-2023-09-01-at-12.28.33-(2)

WhatsApp-Image-2023-09-01-at-12.28.30WhatsApp-Image-2023-09-01-at-12.28.33WhatsApp-Image-2023-09-01-at-12.28.32WhatsApp-Image-2023-09-01-at-12.28.32-(3)WhatsApp-Image-2023-09-01-at-12.28.32-(4)

Editör: Murat Barutçu