Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ağustos/2022 Ayına ait Ekonomik Güven Endeksi belli oldu. Bu na göre; Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 93,4 iken, Ağustos ayında %1,0 oranında artarak 94,3 değerini alırken,bir önceki aya göre Ağustos ayında tüketici güven endeksi %6,1 oranında artarak 72,2 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %1,5 oranında artarak 86,3 değerini aldı.Reel kesim (ima lat sanayi) güven endeksi %1,1 oranında aza larak 101,4 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,3 oranında azalarak 116,2 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise %0,4 oranında azalarak 112,9 değerini aldı. Bu kapsamdaki alt endekslere bakıldığında; Temmuz ayında %68,0 olan Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında %72,2 olarak en faz la artış gösteren endeks olarak kayda geçti.

* * *

Bu arada diğer alt endekslere göz atıldığında; Tem muz/2022 Ayında %102,5 olan Reel Kesim Endek si,Ağustos ayında % 101,4 e düşerken; yine Tem muz ayında %117,8 olan Hizmet Sektörü Güven En deksi Ağustos ayında düşüş göstererek %116,2 oldu. Hal böyle iken Temmuz ayında %113,4 olan Pera kande Hizmet Güven Endeksi Ağustos ayında %112,9 şeklinde düşüş gösterirken; Temmuz ayında %85 olan İnşaat Sektörü Güven Endeksinde olumlu artış kaydedilerek %86,3 oldu.TÜİK’in Ekonomik Güven Endekslerinin değerlendirilmesi açısından ise; Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir. Bu temel projek siyon esas alındığında ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özet leyen bir bileşik endekstir. Endeks, mevsim etkilerin den arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırı larak birleştirilmesinden oluşmaktadır.

* * *

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanmakta, güven endekslerine doğrudan uygulanmamaktadır. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılmaktadır.Ağustos ayı itibarıyla TÜİK’in ekonomik güven endeksi verileri için genel bir değerlendirme yapılırsa; ekonomik güven endeki ile alt endeksi olan tüketici güven endeksi verisi her ne kadar 100 den küçük olsa da olumlu sayılabilecek küçük küçük değişim gösterse de sektörler itibarıyla toparlanmanın biraz daha zaman alacağı yönünde beklentiler söz konusu.

* * *

Sonuç olarak, çift rakamda artış gösteren yüksek enf lasyonun Temmuz ayında TÜFE olarak Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre %45,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %79,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %49,65 oranında seyir izlemesi, gelecekte akaryakıt için gerçekleşen sürekli zamlar nedeniyle gelecek ay lara da yansıyan yüksek enflasyonun artmaya devam edeceği düşünüldüğünde; sektörler itibarıyla kalıcı fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar bu endekslerin yukarı yönlü istikrarlı seyir izlemesi oldukça zor gözüküyor. Mamafih buna ek olarak yüksek enflas yondan kaynaklı ürün fiyatlarının belirlenmesinde yaşanan sıkıntılar yanında zaman içinde temel ana girdiler arasında yer alan yüksek oranlı maliyet artış larının tedarik zincirindeki toparlanmayı uzun vade ye çekerek arz-talep dengesini çok aşırı bozmasının getirdiği zorlukların ise sektörleri zorladığı; iflas ve kapanmaları da hızlandırdığı izlenmektedir. Özellik le son bir yılda sayıları 110 binleri bulan esnafın ke penk kapatmak suretiyle ticari yaşamlarına son ver meleri buna örnek gösterilebilir.Bu kapsamda mut lak şekilde iktisadi kapasitenin düşmesine ortam hazırlayan sebeplerin çok iyi analiz edilerek, makro seviyedeki önlemlerin tespit edilerek; finansal kırıl ganlığın da önüne geçilmesi büyük önem taşıyor.