1956 yılında rahmetli Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde Alman firması MAİG tarafından inşası tamamlanan Fevkani Köprü iki yakayı birleştirerek kesintisiz karayolu ve demiryolu ulaşımını sağladı. Beş ayrı kolu, beş ayrı yöne araç ve yaya yolu veren altından demiryolu geçen, altından ve üstünden karayolu geçen bu köprü aynı zamanda bir köprü ticaret merkezi oldu. Kısa sürede kentin cazibe merkezi haline gelen köprüde; filmler çekildi, birçok meslek örgütü, sendika ve siyasi partinin tarihsel yürüyüşlerine ve toplantılar gerçekleştirdi.

Cumhuriyetin ilanından sonra kurulan ilk kent Zonguldak’ta ilk imar planı mimar Asım Kömürcüoğlu tarafından çizildi. Cumhuriyet'in ilanı ile 35 kentin imar planını yapan Cumhuriyet döneminin mimarlarından Kömürcüoğlu, Zonguldak imar planında kenti ikiye bölen derelerin birleşme noktasına, limana kadar uzanan stratejik bir köprüyü projeleştirdi.

Su zammına her kesimden tepki yağıyor;  7,5 ayda 9 TL’den, 47 TL’ye çıkardınız. Garibanın ahı var ahı! Su zammına her kesimden tepki yağıyor; 7,5 ayda 9 TL’den, 47 TL’ye çıkardınız. Garibanın ahı var ahı!

Ama gelin gürünki kentin anıları ile dolu ve tüm halkının değer verdiği bu köprü yıkılıyor. Yıkmak isteyenler de köprünün yapımı tamamlandıktan 5 sene sonra idam edilen eski başbakanlardan Adnan Menderes’i sahiplenen AKP iktidarı ve onun Zonguldak’taki uzantıları.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta sahip çıktığı Adnan Menderes’in bu eserine sırf rant uğruna vandalca yaklaşan zihniyet eğer köprü yıkılırsa yıllar boyu sıkışacak trafik ve ulaşım zorlukları için bakalım ne yapacak?

Dar bir yerleşim bölgesine sahip Zonguldak’ın trafik sorununu büyük bir ölçüde çözen bir köprüyü yıkarak daha yerine bir projeyi bile halka sunamayanlar elbette bunun yükünün altında kalamayacaklardır.

Foto: Zonguldak Nostalji

Editör: Murat Barutçu