Ekonomi

Alaattin Kurnaz: Sahip çıkanımız yok

Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz: "Bizim Zonguldak’ta en büyük kayıplarımızdan birisi lobimizin olmaması. Sahip çıkanımız yok! Devletimizin bize sahip çıkması lazım!”

Abone Ol

Zonguldak Gazeteciler cemiyeti Editör Masası konuğu Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz oldu.

Ziyarette ilk konuşmayı yapan ZGC Başkanı Derya Akbıyık, “Zonguldak’ta önemli yatırımlara imza atan, kömür sektöründe istihdam sağlayan Alaattin Kurnaz’ın başarılarının devamını diliyoruz. Özel kömür madenciliği sektörünün birçok sorunları var ve artarak devam ediyor. Bu sorunların biran evvel çözülmesini arzu ediyoruz” dedi.

Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz ise rödevans saha işletenleri olarak sayılarının gittikçe düştüğünü artık çırpındıklarını belirtti. Kurnaz, “Rödevans maliyetleri çok yüksek. Böyle giderse 2024’ün sonuna kadar dayanamayız” dedi.

Rödevans sahalarının sorunlarına ve çözüm yollarına değinen Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, konuşmasına şöyle devam etti:

İŞÇİLİK MALİYETİ YÜKSELDİ KÖMÜR FİYATI DÜŞTÜ!

“2011 yılına kadar Türkiye Taşkömürü Kurumu ile tonaj olarak 1 milyon 100 bin tonu bulmuş rödevans sahibi arkadaşlarla üretim yapmış Türkiye ekonomisine ekonomik değerde çelik sanayiine, elektrik santrallerine kömür vermiş burada yaklaşık büyük ölçeklerle beraber 22 Rödevanslı Saha sahibiyiz. Soma kazasından sonra sayı olarak 2 bin 800’lere düşmüş durumdayız. Çırpınıyoruz işte görüyorsunuz. Ülkemizde enflasyonun yüksek olması bizim maliyetlerimizin de tamamen yükselmesine neden olmuştur. Zonguldak 180 yıllık kömür geçmişi olan bir vilayet. Ama şuanda gelinen nokta üretimlerimiz tamamen durma noktasına geldi. Elektrik santrallerine kömür göndermiyoruz. Bizim işçilik maliyetlerimiz yükseldi bizim kömür fiyatlarımız geriye geldi. EPDK kararından sonra Enerji Düzenleme Kurulu ayın 1’inden sonra yüzde 15 indirime gitti bu olay yine bizi ilgilendirdi. Mart ayında ÇATES’e 825 liraya kömür verirken şuanda bizden 600 liraya kömür istiyor! Bizim maliyetler kişi başına 1200 lirayı bulmuş. Şimdi ben sizlere soruyorum bu fiyatların altından hangi arkadaşımız kalkabilecek? Birde 600 liranın içinden rödevans bedeli 242 lirayı düştüğün zaman zaten bizden bedava kömür istiyorlar anlamına geliyor.

CUMHURBAŞKANIMIZ ‘YERLİ VE MİLLİ’ DİYOR AMA İTHAL KÖMÜRÜ TEŞVİK EDİYORLAR

Bizler TTK’nın atıl kalmış yerlerinde üretim yapan firmalarız. Türkiye Taşkömürü Kurumu iyi damarları almış atıl olan yerlerde bizler çalışıyoruz. Bizlere destek vermeleri gereken yerde bizden yüksek rödevans üzerinden ücret ödüyoruz. O nedenle ayakta kalmamız mümkün değil! Rödevans sorununu için çok sayda toplantılar yaptık. Sorunlarımızı ilgili bakanımıza kadar ilettik ama sonuç henüz alamadık. Enerji Bakanımız Fatih Dönmez Zonguldak’a geldiğinde orada bakan yardımcımız, valimiz ve milletvekillerimizde vardı orada sorunumuzu bakanımıza tekrar arz ettik. “Bu maliyetlerle ayakta kalmamız mümkün değil” dedik. Ama bir türlü sonuç alamıyoruz. Hep karşımıza Sayıştay geliyor. Bu zamana kadar ülkemizde birçok teşvikler veriliyor onlar Sayıştay’a takılmıyor da bir tek bizim rödevans bedelleri mi takılıyor. Bunu sorunu bakanımız, müsteşar ve yörenin milletvekilleri de biliyor. Firmalar 15-20 lira para verirken ben 242 lira para vereceğim sonu da nereye gidecek onu da bilmiyoruz! Bizim sözleşme yenileme tarihi olan 2024 yılına kadar dayanacak gücümüz kalmadı. Sorunumuz çözülmeyecek bir durum değil ama TTK Genel Müdürlüğü her defasında Sayıştay’a takılırız diyor ve maalesef sorunu çözmüyor. Bir taraftan devlet tarafı sorunu çözmek istiyor ama direk talimat vermesi gerekiyor. Herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Biz istihdam sağlamışız sorumluluk almışız devletinde sorumluluk alması lazım. Cumhurbaşkanımız ‘yerli ve milli’ diyor ama tamamen ithal kömürü teşvik ediyorlar.

ZONGULDAK’IN LOBİSİ YOK! ANKARA’DA BİR AĞABEYİ YOK!

Bizim Zonguldak’ta maalesef bir lobimiz yok! Bizim Zonguldak’ta en büyük kayıplarımızdan birisi lobimizin olmaması. Sahip çıkanımız yok! Bizim sahipsizliğimizin nedeni Ankara’da bir lobimizin olmamasıdır. Ankara’da bir ağabeyimizin olmamasıdır. Devletimizin bize sahip çıkması lazım!

SERA OSB İLE 1000 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Dünya artık İklim krizine girmiştir. Akkurt Madencilik olarak sayın valimiz ve ticaret odası başkanımızın önderliğinde Tarım OSB ile ilgili sera konusunda büyük bir projemiz var. Devletimiz sağolsun bunun altyapısını yaptı şuanda 15 paydaş arkadaşımız var teklifleri aldık herhalde yazın sözleşmeyi yaparız. Kurulma aşamasına geldiği zaman Çaycuma Bölgesinde yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlanacak. Batı Karadeniz’de bu ilk olacak. Zonguldak ve Batı Karadeniz için çok büyük bir proje. Ama madenciliği bırakamıyoruz. Zonguldak’ın gerçeği madencilik ama ne kadar devam eder bilemiyorum. Kok Fabrikası kurulursa Zonguldak madenciliği biraz nefes alır. Eğer böyle giderse Türkiye Taşkömürü Kurumunun da, bizimde fazla ömrümüz yok. Ama devletimiz bizlere destek verirse devam ederiz.”

Haber: Seçkin KIRARSLAN