Alaplı ve Devrek ilçelerinde Mavera Madencilik protesto ediliyor, altın madeni arama ruhsatı alan firma. Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı’ya sınır olan Akçakoca’nın köylerinde 1774 hektarlık ve Devrek’in Ahmetoğlu köyünde 1737 hektarlık daha orman alanında altın arayacak.

 21 Eylül’de Alaplı’ya bağlı Belen köyündeki maden sahasında bir protesto eylemi gerçekleştirildi, bir araya gelen Zonguldaklılar, maden yağmasına hayır dedi.

Eyleme Akçakoca, Devrek, Çaycuma ve Ereğli ilçelerinden STK’lar, köylüler, TİP Ereğli İlçe Başkanı, CHP Ereğli ve Alaplı İlçe Başkanları, DSP Alaplı İlçe Başkanı, CHP Milletvekili Eylem Ertuğrul destek verdi hatta TEMA Devrek Temsilcisi bile destek için geldi.

Yapılan basın açıklamasında özetle şunlar söylendi:

“Bizim yaşadığımız köyler, Nesiller boyunca fındık ve ormancılık ile yaşamını devam ettirdi. Maden aranacak olan bölge ve çevresindeki köylerde, yaklaşık bin aile yaşamını fındık bahçelerinden elde ettikleri gelir ile devam ettiriyor.

Çaycuma'da korkunç kaza! Yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı, ölü ve yaralılar var Çaycuma'da korkunç kaza! Yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Maden aranacak bölgede olan köylerimizde ve bölgede doğala hayatın yok edilmesi, ormanların ve diğer canlıların zarar görmesinden endişe duyuyoruz.

Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar ve Kasımlı Köyleri maden sahasının içinde kalmaktadır. Komşu ilçe Akçakoca’ya bağlı birçok köy maden sahasından etkilenecektir.

Maden arama ve çıkarılması düşünülen ormanlık alanlarda, kestane meşesi, ceviz gibi ağaç türleri ile birlikte nesli tükenmekte olan diğer canlılar mevcuttur. Derelerimizde kırmız benekli alabalık türleri görülmektedir. Birçok Endemik bitki çeşitleri mevcuttur. DSİ tarafından inşa edilen içme suyu göletlerimiz maden sahası içinde kalmaktadır.”

Ayrıca yapılan açıklamada “Ormanlarımızı size vermeyiz” denilerek 2015-2019 yılları arasında Kanada menşeli CenterraGold’un yerli ortağı bir Madencilik firması tarafından da altın arandığını hatırlatan halk, Mavera Madencilik’in de uluslararası maden şirketlerinin taşeronu olduğundan şüphe etmediklerini ifade ettiler.

Maden şirketine “Gelmeyin” diyen Zonguldaklılar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na da “Bizlere sormadan verdiğiniz ruhsatı iptal edin” dediler.

Alaplı’nın Belen şimdilik durumlar böyle ancak bu protesto eylemlerinin büyüyeceği öngörülüyor. Çünkü hiçbir vatandaş yaşadığı ortamın bozulmasını ve kirlenmesini istemiyor. Ayrıca çeşitli kanallarda yer alan siyanür ve benzeri zehirlenmelerin de köylüler bilincinde ve bu türden olayları yaşamak istemiyorlar.

Yaşadıkları yörenin ülkenin en güzel ormanlarına sahip olduğunu, bunun 25 yıl önce bölgeye gelen Avrupalı ormancılar tarafından da onandığını belirten köylüler doğa güzelliklerini korumak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtiyorlar.

Ve başlatılan eylemler de duracağa benzemiyor, siyasi çevreler ve vekiller de bu eylemlere destek veriyor.

Bu gidişle de Zonguldak’ın bu bölgesi pek yakında ülke tv kanallarında birinci haber olacağa benziyor.

Muhabir: Sermet Aksu