Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadelede yeni ve sıkı tedbirler almaya devam ediyor. Alışverişlerde fişini almayanlara yönelik cezalar artırılırken, lüks bir yaşam sürüp gelirini gizleyenler için de yeni adımlar atılacak. Gelir ve harcamaları arasındaki farkı izah edemeyenlerden ek vergi alınacak.

VERGİ PAKETİNDE SON AŞAMAYA GELİNDİ

Sevgilisini silahla vurarak yaralayan şahıs tutuklandı Sevgilisini silahla vurarak yaralayan şahıs tutuklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi paketinde sona yaklaştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yakında sunulması planlanan bu paket, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını amaçlayan düzenlemeler içerecek. Bakanlık, kayıt dışılıkla mücadelede de yeni adımlar atarak fiş ve fatura gibi belgeleri düzenlemeyenlere ağır yaptırımlar getirmeyi hedefliyor.

LÜKS HARCAMALAR MERCEK ALTINDA

Maliye Bakanlığı, lüks harcamalar yapanların hesaplarını da yakından izleyecek. Gelir ve harcamaları arasında yüzde 20’den fazla fark olan ve lüks bir yaşam sürüp gelirini gizleyen kişilerden ek vergi alınacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan öneriler arasında, alışverişlerde belge düzenlemesi dikkat çekiyor.

AĞIR YAPTIRIMLAR GELİYOR

Fatura ve fiş gibi belgeleri düzenlemeyenlere tutarın yüzde 10’u kadar ve en az 3 bin 400 lira tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Alıcının mükellef değil de tüketici olması halinde ceza 1/5 oranında uygulanacak. Yeni dönemde hem alıcı hem de satıcılara uygulanan cezanın artırılması öngörülüyor. Satıcılar açısından belge düzenine uyulmadığı durumda birinci tespitte ceza tutarının 3 bin 400 liradan asgari 30 bin liraya yükseltilmesi öneriliyor. Eğer satış bedeli yüksek ise, düzenlenmeyen tutarın yüzde 30’u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

KAYIT DIŞI GELİRLERE AĞIR CEZALAR

Yaptığı satışları şirket hesabı yerine aile veya başkasının IBAN hesaplarına havale yaptırarak tahsil eden şirketler ile kendisine ait hesabı bunlara kullandıranlara asgari 30 bin lira ile azami 20 milyon lira arasında olmak üzere, işleme konu tutarın yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

GELİR-HARCAMA FARKI İZAHATI

Gelir ve harcamaları arasında yüzde 20’den fazla fark olan, lüks içerisinde yaşayıp gelirini düşük gösteren kişiler Maliye’ye çağrılarak izahat vermek zorunda kalacak. Kaynağı açıklanamayan gelirlerden de vergi alınacak. Düzenlemenin yasalaşması halinde ilgili mükellefler beyan ettikleri gelirleriyle seyahat ve lüks otel harcamalarını nasıl karşıladıklarını Maliye’ye açıklamak zorunda kalacaklar.

VERGİ İNCELEMELERİ BAŞLIYOR

İzah edilemeyen fark tutarları arızi kazanç olarak kabul edilerek Gelir Vergisi tarh edilecek. Lüks harcamalarını açıklayamayanlar hakkında vergi incelemesi başlatılması bekleniyor. Bu sıkı tedbirlerle, Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomiyi minimize etmeyi ve adil bir vergi sistemini hayata geçirmeyi hedefliyor.

Kaynak: Ekonomim