AMERİKAN MERKEZ BANKASI’NDAN YENİ BİR FAİZ ARTIŞI SİNYALİ

Abone Ol

Son duruma göre ABD enflasyon beklenmedik bir şekilde yükseldi. Ağustos ayında yıllık bazda %8,1 olması beklenen manşet TÜFE, %8,3 artış kayde derken, benzer bir şekilde, çekirdek TÜFE %6,1 olan beklentinin ötesine geçerek %6,3 artış kaydetti. Benzin fiyatlarında %10’un üzerinde düşüşe rağmen, artan kira, sağlık hizmetleri ve gıda kalem lerinin belirleyici olduğu Ağustos/2022 ayında, FED’in bu gü ne kadar atmış olduğu sıkılaştırıcı adımların da yeterli olmadığı ortaya çıktı.Yani bu da demek oluyor ki,FED’in gerçekleştirdiği önceki faiz artışı ısınmaya başlayan piyasaları soğutmaya yeterli gelmedi.Önü müzdeki çarşamba gününe dair beklentiler artık en az 75 baz puanlık artırım yönünde (100 baz puan artırım ihtimali ise halen fiyatlama durumunda) Olası öngörü lere bakılırsa FED’in politika faizinin %3,25-3,50 ban dına kadar artış ihtimalinden bahsediliyor.

Bu yöndeki gelişmeler dikkate alındığında ABD dola rının piyasa faizi olan ve FED’in para politikasına en duyarlı 2 yıllık devlet tahvilleri, enflasyon verisi ardından %3,80 seviyesini test ederek son 15 yılın yeni en yükseğini ulaştı.Görünen o ki, Hisse senetle rinde yaşanan sert kayıplar ve ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin riskli varlıklara yansıması da ol dukça sert oldu.Son günlerde şaşırtıcı bir şekilde yuka rı yönlü bir rüzgâr yakalayan gümüş, dün %2 geriledi. Altının ons fiyatı kazanımlarını koruyamayara 1,700 dolar sınırına geri çekildi. Gümüş uzun dönemli seyir pozisyonumuzdan çıkarken, altın cephesinde ise stop loss seviyesi 1,675 civarında dolarda bekliyor (1,685 dolar seviyesine azami dikkat etmek gerekiyor). Kripto para cenahında, bu hafta başında elde edilen kazanımlar, benzer bir şekilde yerini hatırı sayılır oranda kayıplara terk ettiği izleniyor.

Türkiye cephesine baktığımızda ise piyasalardaki ge lişmleri açıklayabilmek piyasa dinamiklerinin ekono mik varyasyonlarını açıklayabilmek oldukça zorluk oluşturuyor. TCMB’nin kredi karşılığı tutulması zorunlu hâle gelen tahviller ile ilgili tebliği ardından ikincil piyasada yaşanan gerilemenin bankacılık sektörünün kârlılığını artıracağı beklentisi ile Borsa İstanbul Bankacılık (XBANK) endeksine gelen alımları bir yere kadar anlatabilmiş olsa da,son bir ay daki gelişmeler göz önüne alındığında yaşanan %148 yükselişi ekonomik nedenlerle anlatabilmek için irras yonal bir görünümle karşılaştığımızı söylemek müm kün.Hafta ortasında XBANK endeksi, güne yine momentum kaynaklı alımların ışığında süratli başla ması ardından gün içinde kaydettiği %6 civarında yükselişi koruyamayarak,ABD enflasyon verisi sonra sı hacminde desteği ile günü %7,5 düşüşle tamamladı.

Sonuç olarak,yaşanan bu gelişmeleri bütünüyle tek nik olarak yorumlayarak okuyabilmek mümkün de ğil.Sanki görünmeyen bir el piyasaları sistematize edi yor.Piyasalarda bir süredir yatay seyreden döviz kuru için ortaya çıkan olası riskler halen belirsiz durumda. Bu yaşananların teyidi yönünden ABD borsalarının geceyi sert düşüşler ile tamamlaması ardından hafta ortasında Asya piyasalarında da hâkim renk kırmızı. Gösterge endeks Tokyo borsası günü %2 düşüşle tamamlamaya çalışırken, para birimi liginde, YEN dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederek yeniden 145 seviyesine dayandı.Gerçekte FED’in faiz oranlarını daha yüksek ve daha uzun süre süre artıracağı iddialarının tetiklediği değer kaybına karşı Japonya Merkez Bankası yetkilileri, arzulanmayan YEN hareketine karşı “gerekli önlemi” almaya hazır olduklarını yineledilerGözlerimizi Avrupaya çevirdi ğimizde ise;Avrupa Komisyonu istatistik ajansının (Eurostat)açıkladığı yeni verilere göre artan enflas yon ve yaklaşan resesyon korkuları firmaların üretim lerini düşürmelerine sebep olurken Temmuz ayında Euro Bölgesi’nin gözlemlenen aylık endüstriyel üreti minde, COVID-19 salgınının ilk aylarından bu yana görülen en büyük düşüş kaydedilirken,dolayısı ile tespit edilen bu gerileme Avrupa kesiminde resesyon (durgunluk) olgusunun enerji kriziyle birlikte artık net olarak hissedilmeye başlandığını gösteriyor.