Ekonomi

Asgari ücret toplantısı sona erdi! İşte ilk açıklama!

Asgari ücret zammı için ilk toplantı bugün gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücret rakamını belirlemek amacıyla bir araya geldi.

Abone Ol

Asgari ücret zammı için ilk toplantı bugün gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücret rakamını belirlemek amacıyla bir araya geldi.  Sendikaların masaya getireceği rakamlara dair kritik ipuçları, milyonlarca çalışanı doğrudan ve tüm çalışanları dolaylı yoldan etkileyecek asgari ücret zam oranı hakkında bilgi verdi.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün saat 14:00'te toplandı. Toplantının ev sahibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olurken, işçi kesimini TÜRK-İŞ, işveren kesimini ise TİSK temsil etti.

Toplantının ardından Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak, herhangi bir rakamın henüz gündeme gelmediğini ifade etti. Solak, "Bayramdan önce bir an önce bitmesini istiyoruz. Toplantının tarihi henüz belirlenmedi, yarın olabilir. Türk-İŞ olarak talebimiz, asgari ücretin ev kiraları ve hayat pahalılığı göz önüne alınarak güncellenmesidir" şeklinde konuştu.

İşçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ'in, bugünkü toplantıda Ocak 2023 zam döneminde olduğu gibi açlık sınırını baz alması bekleniyordu. Mayıs ayı verilerine göre açlık sınırı 10.362 lira, yoksulluk sınırı ise 33.752 lira seviyesinde bulunuyor.

İşveren kesimini temsil eden TİSK ise, kamuoyunun beklentilerine işaret ederek asgari ücreti TL olarak tartışacaklarını belirtti.

Hükümet kanadında ise Mart ayından bu yana yapılan saha çalışmaları sonucunda elde edilen veriler, yeni asgari ücret rakamının masada yer aldığı bilgisi verildi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretin ne kadar olacağı, enflasyon rakamları tarafından belirlenecektir. 5 aylık verilere göre enflasyon yüzde 15,26 olarak açıklanırken, 6 aylık verinin yüzde 20 civarında olması beklenmektedir. Şu anda net 8.506 TL olan asgari ücretin yüzde 20 oranında artması durumunda 10.207 TL'ye yükselmesi öngörülmektedir. Ancak geçmişte olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın refah payıyla yüzde 30-35 arasında bir zam yapma ihtimali bulunuyor.

Şu an brüt 10.008 TL, net 8.506 TL olan asgari ücret işverene 11.759 TL maliyet olarak yansımaktadır. Yüzde 30 artış durumunda net asgari ücret 11.058 TL olacakken, yüzde 35 artış durumunda ise 11.483 TL seviyesine çıkacak.

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in "500 dolar" açıklamasına göre, yeni maaşların bugünkü kura göre 11.800 liranın üzerinde olabileceği tahmin ediliyor. /Haber Merkezi