Zonguldak

Atınç Kayınova; DSİ, Acılık-tren garı arasındaki köprüyü unutmasın

Atınç Kayınova dere üzerine yapılacak imar yapıları konusunda “DSİ, Karayolları, TTK, demir yolları, emniyet müdürlüğü, çevre şehircilik müdürlüğü, belediye vb. tüm kurumların katılımı ile birlikte yol alınmalıdır” dedi

Abone Ol

Kent merkezinden geçen derenin ıslah çalışmaları kapsamında dere üstüne yapılacak olan köprü veya köprüler konusu da gündem olmaya devam ediyor. Bu arada AKP’li bazı isimler de bir yaya geçidi projesini kamuoyuna sunarak köprüymüş gibi lanse etmenin çabasındalar. Bu konuda  çeşitli görüşler sosyal medyada da paylaşılıyor. Bunlardan Belediye Meclis Üyesi Atınç Kayınova’nın açıklaması ise dikkat çekiyor.

Atınç Kayınova sosyal medyadan paylaştığı bir açıklamasında da köprü konusunda şu görüşlerine yer veriyor:

“Fevkani yıkımı sonrası Acılık-Gazipaşa bağlantısı yaya olarak zorlaştı, Uğur Mumcu kavşağı araç yoğunluğu arttı. 12 katlı ile Belediye binası arasındaki dere üstü düzenlemelerin zaten ne bu işin bilimi ile ne de kuralları ile uyarlılığı yok. Dönüşler ters ve yasak ama sürekli kazalar var.

Yaya köprüsü planlanan yerde aynı Uğur Mumcu kavşağı - Ulucami arasındaki köprü (eski Dökerel köprüsü) gibi bir araç-yaya köprüsü varlığında yön düzenlemeleri de yapılarak merkezdeki birçok noktasal sorunu çözmek ve yaya güvenliğini sağlamak mümkün olacaktır. Soğuksudan gelen yolun Acılığa dönen açısından 12 katlı önüne geçen bir yol-kavşak-köprü düzenlemesi yapılması mümkündür. Kaldı ki şehir tarihine ilgi duyanlar ya da 1950’li yılları yaşayanlar o bölgede bir tahta köprü olduğunu ve sel vb. sonrası yıkıldıkça yeniden yapıldığını hatırlayacaklardır.

Bu sebeple ivedilikle Karayolları Bölge Müdürlüğünün dahli ile bu yaya köprüsü projesi yaya-araç köprüsü ve iki taraflı kavşaklar şeklinde geliştirilmelidir. DSİ, Karayolları, TTK, demir yolları, emniyet müdürlüğü, çevre şehircilik müdürlüğü, belediye vb. tüm kurumların katılımı ile birlikte yol alınmalıdır.

Diğer yandan şehrin ticari hayatı için de bu geçiş önemlidir. Bu sebeple TSO, Esnaf Sanatkarlar Odası bile sürece dahil edilmelidir.

Ayrıca DSİ hazır bu bölgede çalışıyorken Acılık – Tren garı arasındaki köprüyü de projelendirmelidir. Açısı ve boyutları geliştirilmelidir.

Yapılacak olanı sadece bir yaya köprüsü olarak görmemeli ve şekli ile kendimizi ve kentimizi sınırlamamalıyız diye düşünüyorum.

2019-2024 döneminde imar komisyonu üyesi sıfatım olması sebebi ile bu konuyu kamuoyu ile paylaşmak gereği duydum.”