Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının üç temel ayağını mali disiplin, enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve yapısal reformlar olarak açıklayarak kemer sıkma politikalarının ilk adımlarını atmıştı. Ekonomistlere göre asıl sert adımlar yerel seçim sonrası gelecek. Kur korumalı mevduatın (KKM) Hazine’den Merkez Bankası’na geçirilmesi ise “Mali disiplin nerede?” sözleriyle eleştirilmişti.

Ancak bugün Bakan Şimşek, Twitter hesabından yeni ekonomi mesajları verdi. Deprem felaketinden etkilenen vatandaşların yaralarını sarmaya odaklandıklarını belirterek, bu yıl deprem kaynaklı harcamaların 761.7 milyar TL'ye (milli gelire oran olarak yüzde 3,1) ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Ayrıca, deprem bölgesinde 179 bin konutun inşasına başlandığını ve yaklaşık bir yıl içinde 319 bin konutu depremzedelere teslim etmeyi planladıklarını ifade etti.

Esnafa kredi müjdesi Esnafa kredi müjdesi

Şimşek, Mecliste görüşülmekte olan Milli Dayanışma Paketi'nin depremin yol açtığı ek maliyetleri bir miktar azaltmayı hedeflediğini ve bu düzenlemelerin aynı zamanda cari açığı kontrol altına almayı destekleyeceğini belirtti.

Ayrıca Şimşek, 2023 yılında 15,9 milyon emekli ve 4,9 milyon kamu çalışanını etkileyen önemli iyileştirmeler yaptıklarını vurguladı. Aylık ve ücretlerde enflasyonun oldukça üzerinde artışlar gerçekleştirerek refah seviyelerini yükselttiklerini ifade eden Şimşek, en düşük memur maaşını %141,8, en düşük emekli aylığını ise %114,3 oranında artırdıklarını belirtti.

Bakan Şimşek, önümüzdeki dönemde bütçe açığını kontrol altına alarak mali disiplini yeniden tesis etmek suretiyle kamu maliyesi göstergelerinde kalıcı bozulmalara geçit vermeyeceklerini iddia etti. Ayrıca para politikası ile maliye politikası arasındaki uyumu pekiştirerek Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek vereceklerini ve cari açığı azaltacak adımları atarak ülkenin risk primini düşüreceklerini söyledi. /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu