Bartın

Bartın var, Zonguldak yok

Tarihi Kentler Birliği toplantısında tarihi yapıların korunması konusu ele alındı

Abone Ol

Tarihi Kentler Birliği 2024 yılı ilk toplantısı İstanbul’da düzenlendi. Toplantıya Bartın Belediye başkanı Rıza Yalçınkaya da katıldı.

Katıldığı Tarihi Kentler Birliği toplantı sonrası değerlendirme yapan Başkan Yalçınkaya, şu ifadeleri kullandı; ”Tarihi Kentler Birliği toplantısını gerçekleştirdik. Başta tarihi yapılar ile birlikte kültürel mirasın korunmasına yönelik yaptığı çalışmalar ile tanınan Tarihi Kentler Birliği Kurucu Üyesi ve ÇEKÜL Başkanı Sn. Mimar Metin Sözen’i ziyaret ederek tarihimize yönelik çalışmalar hakkında istişarede bulunduk. Tarihi yapıların korunması ve kültürel mirasın sürdürülmesine yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Tarihi kentler birliğinde ne yazık ki Zonguldak yok. Oysaki Zonguldak özellikle bölge ekonomisinin tarihi ve kültürel boyutları açısından bakıldığında önemli bir yerleşim bölgesi. Ayrıca Zonguldak’ta hala eski yerleşimciler olan Rumlar, Ermeniler ve benzeri etnik gruplara ait evler ile kiliseler hala mevcut ancak bunlar korunma altına alındığı halde devletin ihmali nedeniyle korunamamış ve yerlerine yeni beton bloklar dikilmiş durumda.

KURULUŞ

7-8 Ekim 1999 tarihinde Strasbourg kentinde kuruluş toplantısını yapan Avrupa Tarihi Kentler Birliği’ne Türkiye de davet edilir. Toplantıya gözlemci üye olarak katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin kuruluş çalışmalarını başlatacak ve yürütücülüğünü üstlenecektir. İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, ÇEKÜL Vakfı ve Mimarlar Odası’nın katkılarıyla tamamlanan kuruluş aşamasında Dışişleri, Orman ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği ve Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği de TKB’nin yanında yer almıştır. 22 Temmuz 2000’de Bursa’da, 52 tarihi kent belediyesi tarafından kabul edilen birlik tüzüğü ve yayınlanan “Kuruluş Bildirgesi”yle kurulan Tarihi Kentler Birliği, 2001 yılında da Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nin 12. üyesi oldu.