24 Temmuz 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı tarih ülkemizde basın bayramı olarak kutlanıyor. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamıştır.
Bir basın günü oluşturulması önerisi, 1946 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşu ile gündeme geldi. Başlangıçta, Türkiye'de ilk gazetenin çıkış tarihinin Basın Bayramı olması düşünülmüştü. Ancak ilk gazetenin çıkış tarihi tartışma konusu oldu. Kimileri 1831'de Takvim-i Vakayi’nin yayınlamaya başladığı günü Türkiye'de ilk gazetenin çıktığı tarih olarak kabul ederken, kimileri resmî gazete olduğu için Takvim-i Vakayi'nin ilk gazete sayılmayacağını, 1861'de çıkan Tercüman-ı Hakikat'in Türkiye'de ilk gazete olarak kabul edilmesi gerektiğini öne sürmekteydi. İlk gazete konusunda anlaşma sağlanamayınca gazeteci Refik Halit Karay, Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet'in ilan edilişinin yıldönümü olan 24 Temmuz gününü Basın Bayramı olarak kutlanması gündeme geldi.
Türkiye’de bu yıl Basın Bayramının 116. Yılı kutlanacak. Ancak halen tutuklu bulunan gazeteciler ile basına yönelik kısıtlayıcı uygulamalar nedeniyle bu yıl basın bayramı için çeşitli merkezlerden de iktidara yönelik eleştiriler yapılacak.