Artık E devlet hayatımızın bir parçası.
Her gün PTT şubelerinin önünde yüzlerce kuyruk.
E. Devlet hayatımıza girdi.
Hem de çok geniş bir çerçevede.
Artık her şey e-devlette .
Aslında çok da iyi oldu.
Her şeyimizi öğreniyoruz.
Neyimiz varsa e devlette.
Alacağımız.
Borcumuz.
Mahkeme.
Vergi.
SGK.
Sabıka dosyası bile e devlette.
Daha sayamayacağım pek çok konu başlığı.
Bugün e devlet hayatımıza girdi gireli neler değişti.
Neler değişmedi ki.
Hepsini yazalım.
Katkılarını.
Pandemi süreci ile e-devlet artık zorunlu oldu.
Hayatımızın bir parçası oldu.
İyi de oldu.
Devam edersek.
Geçtiğimiz yıllarda e-Devlet diye bir uygulama çıktı ve bir anda milyonlarca vatandaş bu sistem üzerinden devlet kapılarında saatlerce sıraya girip işini halletmekten kurtuldu biliyorsunuz...
e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan sistemler ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.
e-Devlet projesi, en geniş anlamıyla daha iyi bir devlet yapısının oluşturulmasını amaçlar, yani e-Devlet, “e”den çok, “devlet”e odaklanmaktadır. e-Devleti oluşturan temel unsurlar, e-Şirket, e-Kurum, e-Vatandaş. Her biri kendi içerisinde “e” olgusunu gerçekleştirmeye uğraşacak ve birbirinden etkilenerek güçlenip gelişecek ve giderek e-devlet oluşacaktır.
e-Devlet üzerinden doktor randevusu alabiliyorsunuz, tahlillerinize ulaşabiliyorsunuz, adli kayıtlarınız bir tıkla elinizin altında ve hatta sülalenizin nüfus kayıtlarına bile ulaşmak mümkün...
Şimdi bu işlemler çeşitlenecek, yüzlercesi binlercesi eklenecek.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı kullanıcı sayısının gelecek yıl 57 milyona, buraya entegre edilen kamu hizmetlerinin sayısının da 5 bin 500'e çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca 65 yaş üstü vatandaşlara ise şifre kolaylığı getiriliyor. İşte detaylar...
2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemelere göre, kamu hizmetlerinin, kullanıcı talep ve ihtiyaçlarına uygun, değer üretecek şekilde tasarlanması, elektronik ortamda sunulması ve kullanımının artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
Ekim ayı itibarıyla 679 kurum ve kuruluşun, 5 bin 185 hizmetine e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşılabiliyor.
Mobil uygulamalar üzerinden sunulan hizmet sayısı 2 bin 772'yi buldu. e-Devlet'e kayıtlı kullanıcı sayısı da ekim itibarıyla 50 milyonu aştı.
"Türkiye İstatistik Kurumu Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması"na göre, bu yıl e-Devlet hizmetlerini kullananların oranı yüzde 51,5 oldu.
Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre, elektronik ortamda sunulan kamu hizmetlerinden memnuniyet oranı 2019'da yüzde 98,2 olarak gerçekleşti.
Avrupa Birliği (AB) tarafından yayımlanan 2020 e-Devlet Kıyaslama Raporu'na göre de Türkiye, "Kullanıcı Odaklılık" ve "Temel Sağlayıcılar" başlıklarında sırasıyla yüzde 90 ve yüzde 73'lük oranlarla yüzde 86,5 ve yüzde 61,4 seviyesindeki AB (27 ) ortalamalarının üzerinde bir performans ortaya koydu. Ülke, "Şeffaflık" başlığında yüzde 62 ile yüzde 65,6 olan AB (27 ) ortalamasına yakın bir seviye elde etti.
Hizmet sunumunda mobil başta olmak üzere kanal çeşitliliğinin çoğaltılması ve dezavantajlı kesimlerin erişimini artırmaya yönelik çalışmalara öncelik verilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda 32 hizmetin tek durak noktasından sunulması planlanırken, 65 yaş üstü vatandaşlar için konutta e-Devlet Kapısı şifresi tesliminin yapılması hizmetinin yaygınlaştırılması öngörülüyor.
Kamu hizmetlerinin e-Devlet Kapısı'na taşınmasına gelecek yıl da devam edilmesi, kullanım ve maliyet etkinliğinin artırılması, hizmetlerin güvenliğinin geliştirilmesi öngörülüyor. Burada yıl sonu itibarıyla 51 milyonu bulması öndörülen kayıtlı kullanıcı sayısının, gelecek yıl 57 milyon kişiye çıkması bekleniyor. Yıl sonu itibarıyla 5 bin 200 olarak belirlenen e-Devlet'e entegre edilen kamu hizmetlerinin sayısının da 2021'de 5 bin 500'e çıkarılması hedefleniyor.
Hedefler kapsamında buradan sunulan hizmetlerin sadeleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve olgunluğunun artırılması amaçlanıyor. e-Devlet Kapısı üzerinden toplam 100 bütünleşik hizmet sunumunun yapılması öngörülüyor.
Ayrıca, sunulan yerel yönetim hizmetlerinin sayısı ve niteliğinin artırılması amaçlanırken, e-Belediye Bilgi Sistemi Projesi kapsamında e-Devlet Kapısı'ndan sunulan hizmetlerin sayısının da artırılması hedefleniyor. e-Devlet hizmetlerini kullananların yüzde 51,5 olan kullanım oranının, gelecek yıl yüzde 55'e çıkarılması hedefleniyor. Buradaki hizmetlerden memnuniyet oranın da gelecek yıl yüzde 99'u bulması bekleniyor.
Gittikçe modernleşiyoruz, teknolojik olanaklardan her gün daha fazla yararlanabiliyoruz.
Hatta bazı sistemlerde batı ülkelerinin bile önüne geçmiş bulunuyoruz.