CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, dünya fındık pazarının 120-130 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu ve bu pazarın 100 milyar dolarlık kısmının Türkiye'de üretildiğini belirtti. Ancak, bu üretimden elde edilen yıllık gelirin sadece 2-2,5 milyar dolar civarında olduğunu vurgulayan Dural, Türkiye’nin dünya fındık gelirinin yalnızca yüzde ikisini elde edebildiğini söyledi. Bu durumun, fındık baronlarının üretimden çok daha fazla kazanç sağladığını gösterdiğini ifade etti.

Dural, fındık borsalarının bildirdiği üzere, fındık üreticilerinin maliyetinin 117 TL olduğunu belirtti. CHP olarak, fındığın taban fiyatının bir an evvel açıklanmasını ve bu taban fiyatının 160 TL’den aşağı olmamasını talep ettiklerini söyledi. Dural, "Bu fiyattan aşağı olursa, fındık üreticisi zarar edecek, emeğinin hakkını ve alın terinin karşılığını alamayacak." dedi.

2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 450 bin fındık üreticisi olduğunu belirten Dural, aileleriyle birlikte bu sayının 2 milyondan fazla insana ulaştığını söyledi. Fındık gelirinin, insanların çocuklarını evlendirmeleri ve üniversiteye göndermeleri gibi birçok alanda etkili olduğunu vurgulayan Dural, iyi bir fındık fiyatının açıklanmasını beklediklerini belirtti.

Sakatlar Derneği Şubesine MHP Kadın kollarından mavi kapak desteği Sakatlar Derneği Şubesine MHP Kadın kollarından mavi kapak desteği

HÜKÜMETE ÇAĞRI VE MİTİNG UYARISI

Dural, hükümete seslenerek, fındık üreticisinin hakkının teslim edilmesini talep etti. “Şayet 160 TL’nin altında bir fındık fiyatı açıklanırsa, burada sayın genel başkanımız Özgür Özel’in de parmak bastığı gibi, bir fındık mitinginin geleceğini buradan bildirmek istiyorum. Daha önce yapmış olduğumuz 'Emek Geçinemiyoruz' ve 'Buğday Mitingi' gibi bir fındık mitinginin geleceğini duyurmak istiyorum.” dedi.

Son olarak, fındık üreticilerinin alın terinin hakkını alması gerektiğini vurgulayan Dural, hükümetin bu konuda adım atmasını beklediklerini ifade etti.

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA