Vergide kaçakçılığın önüne geçmek için atılan yeni adım, akaryakıt sektöründe gerçekleşiyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye alınacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen ve tüm altyapı çalışmaları tamamlanan bu yeni uygulama ile her yıl 15 milyar liralık vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu tarihten itibaren akaryakıt istasyonlarında plaka bilgisinin sisteme el ile girilmesi mümkün olmayacak.
GİB, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını önlemek ve vergi kaybını engellemek amacıyla yerli ve milli bir sistem olan UTTS’yi geliştirdi. Bu sistemin tüm altyapı çalışmaları tamamlandı ve 1 Ocak 2025’ten itibaren vergi mükellefleri için zorunlu olacak. Ağustos ayına kadar akaryakıt istasyonlarında yapılacak kurulumlar için teknik hazırlık çalışmalarının tamamlanması planlanıyor. Vergi mükelleflerinin de 2025 yılı başından itibaren akaryakıt harcamalarını gider gösterebilmeleri için kullandıkları araçlara Taşıt Tanıma Birimleri’ni (TTB) bu yıl içerisinde taktırmaları gerekiyor.
Dünya Gazetesi'nden Julide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre, UTTS akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturalarda bu plaka bilgisinin yer almasını sağlayacak. Böylece araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak. GİB, UTTS sayesinde akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan ve her yıl 15 milyar TL’yi bulan vergi kaybının önüne geçmeyi hedefliyor. UTTS, devletin vergi güvenliğini sağlarken, akaryakıt sektöründe de rekabet ortamını teşvik edecek.
UTTS, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu kişi ve kuruluşların, işyerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara TTB’yi 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmaları gerekiyor. UTTS kapsamında yükümlü kılınmamış olan bireysel taşıt sahipleri ise sistemden isteğe bağlı olarak faydalanabilecekler.