Zonguldak'ta Nisan 2024'te başlayan ve maliyeti 197 milyon 800 bin TL’yi bulan Acılık Dere Cam Korkuluk Projesi'nde yüzde 70 ilerleme kaydedildi. Projenin Şantiye Şefi İnşaat Mühendisi Hasan Hakan Kırmızıtaş, projenin son durumuyla ilgili bilgi verdi. Kırmızıtaş, cam korkuluğun şu an sadece Bartın’da olduğunu hatırlatarak, ikincisinin Zonguldak’ta olacağını söyledi.
“31 ARALIK 2024’TE İMALATIN BİTİP TESLİM EDİLMESİ PLANLANIYOR”
Kırmızıtaş, yaptığı açıklamada, “Şu anda açılış derecesindeyiz. Üçüncü kısım inşaatı Gökalp Proje tarafından yürütülüyor. Gökalp Proje, müşavirlik hizmetlerini de sağlıyor. Devlet Su İşleri’nin yükümlülüğü altında bu işi yapıyoruz. 8 Mart 2024 tarihinde başladık ve 31 Aralık 2024’te imalatın bitip teslim edilmesi planlanıyor.” şeklinde konuştu.
“KORKULUK YAKLAŞIK 5,5 CM KALINLIĞINDA OLACAK”
Proje kapsamında gerçekleştirilecek imalatlarda bir adet yaya köprüsünün de bulunacağını ifade eden Kırmızıtaş, “Mevcut şantiyemizin olduğu yerde vatandaşlarımıza geçiş sağlanacak. Spora kalıplar ve zemin iyileştirmesi yaptık. Bu sebeple, yapacağımız kaplama duvarının üzerinde bir yürüyüş yolu inşa edeceğiz. Yürüyüş yolu şu şekilde olacak: Yaptığımız ankarajlar üzerine IPN ve UPN profiller yerleştirilecek. Bu profiller çelikten yapılacak, karbon eklenerek demirlerin sağlamlaştırılması sağlanacak. Bu yapılar, derenin iç tarafına doğru yerleştirilecek ve iki metre genişliğinde bir yürüyüş yolu olacak. Yürüyüş yolunun ön tarafında ise cam korkuluk yapılacak. Bu cam korkuluk Türkiye’de sadece iki yerde mevcut; biri Bartın’da, diğeri de şu anda yapımını üstlendiğimiz projede. Cam korkuluk yaklaşık 5,5 cm kalınlığında olacak. Kesinlikle taş riski bulunmamaktadır. Bu imalat tamamlandıktan sonra güvenlik sağlanacak.” dedi.
“PLANIMIZ, 1 OCAK’TA KULLANIMA AÇMAK”
Türkiye’de bu tür cam korkuluğu üreten tek firma ile iletişim halinde olduklarını vurgulayan Kırmızıtaş, “Cam korkuluk 5,5 cm kalınlığında olduğu için kesinlikle kırılma ya da yıpranma yaşanmayacak. Ayrıca, suyun debisini de göz önünde bulundurarak yapılan bu imalat, yapının sağlam kalmasını sağlayacak. Su geçirmez bir cam korkuluk olacak ve kesinlikle sızma olmayacak. Deremizin yüksekliği arttıkça, herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.1 Ocak’tan itibaren halk kullanımına açılacak inşallah. Tabii ki, herhangi bir kaza veya aksilik olmazsa. Zonguldak ve Karadeniz bölgesinin yağışlı havası, özellikle inşaat firmalarını ve bizleri etkiliyor. Ama elimizden geleni yaparak hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Planımız, 1 Ocak’ta kullanıma açmak.” dedi.