Kültürel mirası olan iğne oyalarının dünyaya tanıtılmasının amaçlandığı ve 2 gün sürecek festivalin ilki, Çamlıyayla ilçesinin Zevzek Tepesinde yapıldı. 7’den 70’e yoğun ilgi gören festivalde; sergiler, halk oyunları, defile, konserler ve etkinliklerle buluşan Mersinliler, sanat dolu bir etkinliğin tadını çıkarıyor. TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Selma Geçer ile Mersinli halk müziği sanatçısı Gürhan Ötün’ün konserlerinin yer aldığı festival, 13 Ağustos Pazar günü Toroslar ilçesi Ayvagediği Mahalle’sinde gerçekleştirilecek program ile son bulacak.

Programa; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Çamlıyayla Kaymakamı Fatih Adıgüzel, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı ve MHP Mersin İl Başkanı Serdar Soydan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalde, Çamlıyaylalı kadınların ve Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) kursiyerlerinin ürettiği ürünler, büyük beğeni topladı. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ile Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, kent protokolü ile birlikte sergilenen ürünleri gezerek, el emekleri ile aile bütçelerine katkıda bulunan tüm kadınları tebrik etti.

TORTEK iğne oyası defilesi büyük beğeni topladı

Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları Merkezi tarafından ’Anadoludan günümüze çeyizlerimizden süzülen ışık’ temasıyla hazırlanan iğne oyası defilesi, milli duyguları doruklara çıkardı. Kültürel miras olan iğne oyası motiflerinin işlenerek hazırlandığı kıyafet ve aksesuarlar, katılımcılardan tam not aldı. 10. Yıl Marşı ile sahnede sergilenen çalışma ayakta alkışlandı. Geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran tasarımlar, ilgi gördü.

"Festivalimizin 7’ncisini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz"

Programın açılış konuşmasını yapan Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, desteklerinden dolayı Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a teşekkür ederek, “Unutulmaya yüz tutmuş varlıklarımızdan olan Çamlıyayla iğne oyasının tanıtımını yapmak ve kadınlarımızın el emeğinin karşılığının daha iyi değerlendirilmesi için düzenlediğimiz Çamlıyayla İğne Oyası Festivalimizin 7’ncisini yapıyoruz ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Festivalimizi, Mersin Valiliği ve Çamlıyayla Kaymakamlığının himayesine, İl Kültür Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda ve Toroslar Belediyemizin destekleriyle gerçekleştirmekteyiz. Toroslar Belediye Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz’a ve çalışma arkadaşlarına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

"Aynı coşkuyu, aynı heyecanı yaşamak bizlere de mutluluk veriyor"

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da Çamlıyayla Belediyesi ile ortaklaşa düzenledikleri festivalde hemşehrileriyle birlikte olmanın büyük mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bu festival ile Mersinimizin birbirinden güzel motifli iğne oyalarını, gelecek nesillere aktarmayı ve tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Festivalde milli duyguları öne çıkaran tüm hemşehrilerine teşekkür eden Yılmaz; “Çamlıyayla Belediye Başkanımız İsmail Tepebağlı’ya teşekkür ediyorum. Kendisi bu güzel değerimizi ortaya çıkardı, festival haline getirdi, biz de bu güzelliği gördük ve iki yıldır destek veriyoruz. Programda, 10. Yıl Marşımızı söylerken ortaya çıkan coşkuyu da gördüm, mutlu oldum ve gururlandım. Allah birliğimizi ve beraberliğimiz daim eylesin. Ülkemizi, milletimizi, devletimizi ilelebet payidar kılsın. Bir olacağız, iri olacağız ve diri olacağız. Ayrışmanın değil, birleşmenin, güçlü olmanın yolunu arayacağız ve bulacağız. Bu festivali gerçekleştirirken amacımız budur. Bu güzelliği Toroslarımıza da getirmek istedik. Aynı coşkuyu, aynı heyecanı yaşamak bize de mutluluk verdi, gurur verdi. Bu nedenle başta valimiz olmak üzere kaymakamımıza, belediye başkanımıza, kıymetli çalışma arkadaşlarımıza ve bugün burada bizleri yalnız bırakmayan tüm hemşehrilerimize canı gönülden teşekkür ederim” diye konuştu.

"Kültürel mirasımızı hep birlikte yaşatmaya devam edeceğiz"

İğne oyalarının bir anlamda duyguların aktarımı olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz; “Binlerce yıl öteden iğne oyalarıyla, halı ve kilim desenleriyle derdini, tasasını, geçmişini ve geleceğini anlatan, işleyen bunu da bir mesaj olarak gösteren atalarımızın ortaya koyduğu bu kültürü yaşatmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Ayrıca alın teri ve göz nuruyla eserler ortaya çıkaran kıymetli hanımefendilere, ablalarımıza, annelerimize, kardeşlerimize de sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Birliğimiz ve beraberliğimiz daim olsun” şeklinde konuştu.

Toroslar Belediyesi Halk Oyunları gösterileriyle devam eden Çamlıyayla ilçesindeki program, TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Selma Geçer ile Mersinli halk müziği sanatçısı Gürhan Ötün’ün konserleriyle son buldu.

Kaynak: iha