Çaycuma

Çarşamba’dan Perşembe’ye

Çaycuma’dan geçen akarsuyun bir tarafı Çarşamba, bir tarafı Perşembe beldeleriydi

Abone Ol

Zonguldak’ta birçok ilçe, belde ve köyün adı zaman içerisinde değişti biliyorsunuz. Bunlardan biri de Çaycuma. Eski adı Çarşamba olan Çaycuma’nın adının Çaycuma olarak kullanılması 1915 yılına ait belgede belirtiliyor.

Zonguldak Nostalji Grubu olarak bu tür konulara yer veren Zonguldak’ın en kapsamlı ve beğenilen sitesinde yer alan bir belgede şöyle deniliyor: “Devrek kazasına bağlı olan eski Çarşamba nahiyesinin diğer adı Çaycuma olup Livanın (Vilayet, Sancak) kaza ismini bildiren defterde genel idarede kayıtlı bağlı olmasına göre Mudurnu kazası içinde yeni olarak teşkil olunan Çarşamba nahiyesiyle birbirine benzemesine yer vermemek üzere diğerinin yalnız Çaycuma adını kullanması hususunda.” Bu belgenin tarihi 07 Ocak 1915.

Zonguldak üstüne araştırmaları ve eserleriyle tanınan Ekrem Murat zaman ise bu konuda “bu evrakın tarihinde bir yanlışlık olmalı. Devrek’in nahiyesi olan Çarşamba, 30 Eylül 1910’da Zonguldak’a bağlanır ve 28 Kasım 1911’de de adı Çaycuma’ya dönüştürülür” düşüncesini sosyal medyada paylaşıyor.

ZNG takipçilerinden Adviye Kıbrıslıoğlu da bu habere  “Çaycuma çayının istasyon tarafı Perşembe karşı tarafında Çarşamba diye biliyorum bende 1942 doğumluyum ama büyüklerim tarafından böyle söylenirdi” yorumunu yaparak kendi görüşlerini dile getirmiş.