Hukuk bir ülkede olması ve uygulanması en mühim olan konudur. Hukukun uygulanması ise avukatlarla, hakimlerle ve savcılarla mümkündür. Avukat tek bir meslek olsa da birçok farklı alanı vardır. Ceza avukatlığı da bunlardan biridir. Aslında resmi olarak ceza avukatı mesleği olmasa da avukatlar, ilgilendikleri ya da daha iyi oldukları alanlarda avukatlık yaptıklarını belirtmek için bu tabiri kullanır.
Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Ceza hukuku avukatı ya da ceza avukatı, ceza hukukunu ve yasalarını kapsayan kurallar çerçevesinde bunlara aykırı olarak ortaya çıkan davalara bakar. Ağır ceza mahkemeleri, sulh ve asli ceza mahkemelerinde görülen bu davalarla ceza avukatları ilgilenir. Hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, adam öldürme, taciz ve tecavüz, yaralama gibi konuları içeren davalara ceza avukatları bakar.
Suçu işleyen ya da maruz kalan kişi, bulunduğu bölgedeki ceza avukatlarıyla iletişime geçerek davası için destek alabilir. Ceza hukuku, kişilerin avukatsız olarak altından kalkabilecekleri konular ve alanlar değildir. Dolayısıyla alanında başarılı ve tecrübeli olan avukatlardan destek alınmalıdır. Demir Kapı Hukuk bürosu da ceza davaları için başarılı avukatlara sahiptir.
Müvekkillerini etkin ve bilinçli şekilde savunma görevleri olan ceza avukatlarının seçimi son derece önemlidir. Kesin hüküm verilecek bir durumdan bile daha iyi sonuçlarla ayrılmanızı sağlayabilir. Bu da tüm yasalarını iyi bilmek ve detaylara hakim olabilmekle ilgilidir.
Ceza avukatını tutan bir müvekkilin davasında dosya açılmasından, dava süreci ve dosyanın kapanmasına kadar her aşamadan ceza avukatı sorumlu olur. Davanın doğru şekilde ilerlemesi ve adil şekilde sonuçlanabilmesi için ceza avukatı tutulması önemlidir.
Avukat olabilmek için elbette lise bitildikten sonra 4 yıllık hukuk fakültelerine girmek gerekir. Burada hukukun her alanında dersler aldıktan ve bunların tamamını geçip, okulu başarı ile bitirdikten sonra avukatlık stajının yapılması gerekir. Stajda genelde ilgi duyulan alanda yapılması mantıklıdır. Ceza avukatı olmak ve ceza davalarına bakmak isteyen bir kişi, bu alanda başarılı hukuk bürolarında staj yapabilir.
Ardından avukatlık ruhsatını alarak baroya kaydını yaptırır. Aslında ceza avukatı olabilmek için, avukat olmak için yapılanlardan farklı bir durum yoktur. Yalnızca ceza davalarına bakmak istiyorsanız bu alandaki davalara yönelmeli ve kendinizi de her daim bu alanda geliştirmelisiniz.
Ceza Avukatı Ne Kadar Kazanır?
Avukatlık ücretlerin asgari bir sınır yasal olarak belirlenir. Ancak üst ücret için herhangi bir sınır yoktur. 2023 yılında henüz soruşturma aşamasında olan işler için 2800TL, Sulh ceza ve infaz hakimlikleri sürecin olan işler için 4000 TL, asliye cezada 9200 TL ve ağır ceza 17400 TL olarak belirlenmiştir.
Ancak avukatların bu ücreti arttırmaları kendi belirledikleri fiyat tarifelerine bağlıdır. Ceza davalarında hakkınızı alabilmek ve başarılı olabilmek için avukatlara başvurmanız ve işinde tecrübeli avukatlar ile davalara katılmanız oldukça avantajlı olacakmış.