CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Zonguldak ve özellikle Karadeniz Ereğli'deki hava kirliliği ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) açıklamalarda bulundu. 

Ertuğrul, özellikle gece saatlerinde Karadeniz Ereğli'deki fabrikaların filtrelerinin çalışmadığını veya kötü hammadde kullanıldığını belirtti. Bu durumun, vatandaşların zehirli hava solumasına neden olduğunu vurgulayan Ertuğrul, hava kirliliğinin uzun süre maruz kalındığında kalp ve damar sağlığına ciddi zararlar verebileceğine dikkat çekti. Bu zararların kalp krizi, inme, aritmi ve kalp yetmezliği risklerini artırdığını, özellikle yaşlı ve kalp hastalığı bulunan kişilerde ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Zonguldak’taki beş istasyonda PM10 ve PM2.5 ölçümlerinin yayınlanırken, Karadeniz Ereğli'deki tek istasyonda PM2.5 ölçümlerinin yayınlanmamasının dikkat çekici olduğunu belirten Ertuğrul, bu konuda bakanlıktan herhangi bir cevap alamadıklarını ifade etti. Zonguldak'ın havasının alarm verdiğini ve bu sorunun yıllardır gündemde olduğunu belirten Ertuğrul, bakanlığın konuya müdahale etmediğini söyledi.

Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verdikleri önergeye cevap alamadıklarını, bu nedenle Haziran ayı verilerine göre bakanlığa tekrar sorular yönelttiklerini belirten Ertuğrul, şunları kaydetti:

Köprü için montaj sürüyor Köprü için montaj sürüyor

"Karadeniz Ereğli'deki hava kalitesi ölçüm istasyonuna dair bakanlığın yeni resmî verilerine göre vatandaşlarımız, 2024 Haziran ayının 720 saatinin 250 saatinde iyi olmayan havaya maruz kalmıştır. Karadeniz Ereğli'deki lösemili hasta oranı, Zonguldak'ın yüzde 60'ı seviyesindedir. Zonguldak toplam nüfusunun üçte biri Ereğli'de yaşarken, Ereğli'de Zonguldak'ın geri kalanından 3,5 kat daha fazla lösemi hastamız bulunmaktadır. Bunun büyük ölçüde hava kirliliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz."

Bakanlığa yönelttiği sorular arasında, özellikle Ereğli'deki istasyonda çevresel kirleticilere bağlı olarak ortaya çıkan hava kirliliğinin etkili bir biçimde ölçülebilmesi için PM2.5 ölçümünün yapılmamasının nedenini sorduğunu belirten Ertuğrul, sanayi kuruluşlarının yeterince denetlenip denetlenmediğini ve hava kirliliğinin üzerinin kapatılmaya çalışılıp çalışılmadığını sorguladı. Bülten

Kaynak: Bülten