Zonguldak

CHP’den Eğitim Sistemi Eleştirisi: "AKP'nin Eğitim Politikaları Öğrencilerimizi Mağdur Ediyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 81 ilde eşzamanlı olarak düzenlediği basın açıklamalarıyla Türkiye’nin eğitim-öğretim sistemine yönelik eleştirilerini dile getirdi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 81 ilde eşzamanlı olarak düzenlediği basın açıklamalarıyla Türkiye’nin eğitim-öğretim sistemine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Zonguldak’ta CHP İl Başkanı Devrim Dural’ın yaptığı açıklamada, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlangıcında yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

Dural, AKP hükümetinin 22 yıllık iktidarı boyunca eğitim sisteminin siyasallaştırıldığını ve öğrenciler, veliler, öğretmenler ile eğitim çalışanlarının beklentilerinin karşılanamadığını belirtti. AKP’nin eğitim sistemine yönelik ideolojik müdahalelerle sistemin sürekli değiştirildiğini ve eğitimde kalite kaybı yaşandığını ifade eden Dural, "22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişti ve her gelen bakan bir öncekinin politikalarını yıkarak kendi uygulamalarını hayata geçirdi. Eğitim sistemimiz bu süre zarfında büyük bir karmaşaya sürüklendi" dedi.

CHP’nin, Danıştay’a "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla sunulan yeni eğitim modeline karşı dava açtığını hatırlatan Dural, bu modelin hazırlık sürecinin katılımcı ve bilimsel temellere dayanmadan yürütüldüğünü savundu. Dural, öğrencilerin ve öğretmenlerin zamanının AKP’nin siyasi hırslarına kurban edildiğini ifade etti.

Dural, AKP’nin öğretmen atamalarında da yetersiz kaldığını belirterek, 48.700 öğretmen açığı bulunduğunu ve 20 bin öğretmen atamasının bu açığı kapatamayacağını söyledi. "Ücretli öğretmenlik sistemiyle öğretmen açığı kapatılmaya çalışılıyor, bu durum öğretmenlerimizin emeğinin sömürülmesine yol açıyor" diyen Dural, öğretmenlerin haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi eksikliğine de dikkat çeken Dural, "Devlet okullarında 613.785 derslik var. Bu derslikler için yeterli sayıda temizlik ve güvenlik görevlisi ataması yapılmıyor, bu sorumluluk okul-aile birliklerine ve velilere bırakılıyor" dedi.

CHP İl Başkanı Dural, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yıllar içinde giderek eridiğini belirterek, "MEB bütçesinin büyük kısmı personel giderlerine harcanıyor, yatırımlara ayrılan pay ise 2002'ye göre büyük oranda azaldı" dedi. Öğrencilerin eğitim-öğretim yılı başında devletten yeterli desteği alamadığını belirten Dural, okulların bütçeleri yetersiz olduğu için velilerden zorunlu bağış alındığını ifade etti.

CHP olarak eğitimde yaşanan tüm bu sorunlara karşı mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Dural, "Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarının daha iyi bir eğitim sistemine kavuşması için çalışmaya devam edeceğiz" diyerek açıklamasını tamamladı.