Bundan 44 yıl önce, Türk Silahlı Kuvvetleri, 12 Eylül 1980 tarihinde, Genelkurmay Başkanı ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren liderliğinde emir ve komuta zinciri içinde yürütülen Bayrak Harekatı’yla Türkiye Cumhuriyeti’nin üçüncü sonuca ulaşmış askeri darbesini gerçekleştirdi ve ülke yönetimine bütünüyle el koydu. Sabah saat 04.00’te bütün yurtta PTT ve TRT aracılığıyla Kenan Evren imzasıyla darbenin 1 No’lu Bildirisi okundu.

Tarzınızı SheCarf ile Keşfedin Tarzınızı SheCarf ile Keşfedin

Okunan MGK 1 Numaralı Bildirisi’yle parlamento ve hükümet feshedildi. Parlamento üyelerinin dokunulmazlığı kaldırıldı.22 ilde uygulanmakta olan sıkıyönetim bütün yurtta ilan edildi. Saat 05.00’ten itibaren ikinci bir emre kadar tüm ülkede sokağa çıkma yasağı kondu.

Bildiride “Girişilen harekatın amacı, ülke bütünlüğünü korumak, milli birlik ve beraberliği sağlamak, muhtemel bir iç savaşı ve kardeş kavgasını önlemek, devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis etmek ve demokratik düzenin işlemesine mani olan sebepleri ortadan kaldırmaktır…” dendi. Bu andan itibaren Milli Güvenlik Konseyi (MGK) bildiriler, kararlar ve kanunlarla yasama ve anayasa yetkisini elinde toplayarak çeşitli alanlarda düzenlemelere gitti.

Daha sonra MGK 4 Numaralı Bildirisi’yle Milli Güvenlik Konseyi’nin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren (Başkan), üyeler Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun’dan oluştuğu ve Genel Sekreterliğine Orgeneral Haydar Saltık’ın atandığı duyuruldu.

Darbe günleri 1983’de yapılan genel seçime kadar sürdü. Ancak hala bu gün bile politikada söz konusu darbe üstüne yorumlar ve göndermeler yapılabiliyor.

Muhabir: Sermet Aksu