Sağlık Bakanlığı, 112. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) Kurası kapsamında Zonguldak için ayırdığı münhal kadroların (Boş- açık kadro) bilgisini geçtiğimiz günlerde paylaşılırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, açılan kadroların yetersizliğine tepki gösterdi. 

Bakanlığın, Zonguldak’taki sağlık kuruluşlarının ihtiyacının çok altında kadro tahsis etmesine karşın Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) kanadından yapılan müjde mahiyetindeki paylaşımlara dikkat çeken Yavuzyılmaz “Hekim eksikliğini müjde gibi veriyorlar” diyerek durumu eleştirdi.

Atatürk Devlet Hastanesi için açılan 1 Kardiyoloji Uzmanlığı kadrosu üzerinden örnek veren Milletvekili, açılan kadroya atama yapılsa dahi hastanedeki mevcut Kardiyoloji uzmanlarının gidecek olması nedeniyle sayının önümüzdeki ay teke düşeceğini söyleyerek, bu sayının hastalara poliklinik hizmeti vermeye dahi yetmeyeceğinin altını çizdi.

Zonguldak’taki sağlık kuruluşlarında çok sayıda branşta eksik hekimle çalışılmaya devam edildiğini, özellikle ileri uzmanlık gerektiren Çocuk Hastalıkları ve Yaşlılık hekimliği gibi yan dallarda büyük bir boşluk bulunduğunu aktaran Yavuzyılmaz, konunun bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü ancak Sağlık Bakanlığının durumu görmezden gelmeye devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Geçtiğimiz haftalarda, Zonguldak Atatürk Devlet hastanesinde bulunan ve kalp krizi gibi acil vakalarda hayat kurtaran anjiyografi cihazının sırf kadro eksikliği nedeniyle kullanılamadığını, hastanedeki kardiyoloji uzmanı sayısının cihazı kullanmak bir yana poliklinik hizmeti vermeye dahi yetmediğini söyleyerek Sağlık Bakanlığına acil çağrı yapmış “Zonguldak’ta ölüm nedeni kadro eksikliği olmasın artık” demiştik.

Bakanlığın 112. DHY kapsamında Zonguldak için uygun uzman kadroları ihdas etmesini beklerken, kardiyoloji uzmanlığı başta olmak üzere pek çok branş için ihtiyaç duyulan kadroların açılmadığını dahası hekim eksikliklerinin Zonguldak halkına adeta müjde gibi verildiğini üzülerek görmekteyiz.

Örneğin, Zonguldak’ın merkezinde Anjiyo yapabilecek tek hastane konumundaki Atatürk Devlet Hastanesindeki için Bakanlık yeni kadrolar ihdas etmeyerek sadece 1 boş kadro açıklamış. Hastanede fedakârca görev yapan iki hekimimizden birinin zaten tayini çıkmıştı, diğer hekimimizde önümüzdeki ay gitmesi bekleniyor. Hastanede anjiyografi cihazının kullanılması bir yana tek başına çalışmak durumunda kalacak olan yeni hekimimizin hastalara poliklinik hizmeti vermeye dahi yetişemeyeceği açık. Yani tahsis olan yeni kadro, sayısal olarak giden kadroyu bile aratır hale dönecek.

Diğer yandan, Zonguldak’taki sağlık kuruluşlarında çok sayıda branşta eksik hekimle çalışılmaya devam ediliyor. Özellikle ileri uzmanlık gerektiren Çocuk Hastalıkları ve Yaşlılık hekimliği gibi yan dal uzmanlıklarında yıllardır büyük bir boşluk bulunmakta. 18 yaş altı nüfusu 100 bini aşan Zonguldak’ta, Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarındaki ileri uzmanlık birçoğu bulunmadığı için aileler türlü zorluklar ile başka illerde şifa aramak zorunda kalıyor, perişan oluyor. Aynı şekilde 65 yaş üstünde yaklaşık olarak 85 bin nüfusu bulunan ve 165 bini aşkın emeklinin yaşadığı Zonguldak’ta İleri Yaş Sağlığı konusunda uzmanlaşan tek bir Geriatri yan dal uzmanı bile bulunmuyor.

Diyetisyen Güneş; "Sarımsak ve soğanı sofralardan eksik etmeyin" Diyetisyen Güneş; "Sarımsak ve soğanı sofralardan eksik etmeyin"

Durum bir halk sağlığı sorununa dönüş durumda ancak Sağlık Bakanlığı Zonguldak’ı görmezden gelmeye devam ediyor. Tüm bu hayati eksiklikler ortadayken ve insanlarımız başka illerde perişan halde şifa ararken Zonguldak halkının aklıyla alay edermişçesine yapılan bu açıklamaları da doğru bulmuyorum. Bu vesileyle tüm milletvekili arkadaşlarımı sorunun çözümü için bir araya gelmeye davet ediyorum. Gelin, hastalarımız başka hastanelere sevk edilirken hayatını kaybetmesin, ihtiyaç duyulan tüm sağlık hizmetlerini kendi memleketlerinde alabilsin.” (Haber Merkezi)

deniz-yavuzyılmaz2

Editör: Murat Barutçu