Sel felaketinin il genelinde hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen CHP Zongludak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, birçok ev ve işyerinin sular altında kaldığının, yüzlerce taşıtın kullanılamayacak hale geldiğinin ve tarım arazilerinin büyük oranda zarar gördüğünün altını çizdi.
Felaketin arından selden en çok etkilenen bölgelere giderek incelemelerde bulunan CHP’li Milletvekili, ekonomik kriz ortamında geçim mücadelesi veren vatandaşın zaten zorluk içinde bulunduğunu, bu nedenle afetten etkilenen bölgeler için acil olarak devlet imkanların seferber edilmesi gerektiğini vurguladı.
İklim değişikliği etkisiyle gittikçe şiddetlenen doğa olaylarının Karadeniz Bölgesi’nde artacağının yıllardır bilindiğini, ilgili Bakanlıkları sel, taşkın ve heyelan tehlikeleri konusunda defalarca uyardığını ancak Bakanlıklar nezdinde gereken adımların atılmadığını aktaran Yavuzyılmaz, “Afetlerden ders çıkartmayan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız, her yıl aynı üzücü manzaralara tanık olmaktayız. Alınan tedbirler ya gereğince uygulanmıyor ya da sadece planlamada kalıyor” diyerek şunları söyledi:
‘Devlet imkanlarının seferber edilmesi gerekiyor’
“Felaketin arından selden en çok etkilenen bölgelere giderek incelemelerde bulunduk. Birçok ev ve işyeri sular altında kalmış, yüzlerce taşıt kullanılamayacak hale gelmiş ve tarım arazileri büyük oranda zarar görmüş durumda. Zaten ekonomik kriz ortamında geçim mücadelesi veren vatandaşın kendi imkanları ile yarasını sarması mümkün değil. Bu nedenle afetten etkilenen bölgeler için acil olarak devlet imkanların seferber edilmesi Zonguldak’ın ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ İlan edilmesi gerekiyor.
‘Tedbirlerin sadece planlamada kaldığını bir kez daha görüyoruz’
Geçtiğimiz yıllarda üst üste yaşanan sel felaketlerinde Zonguldak genelinde onlarca iş yeri ve araç sular altında kalarak, tarım arazileri büyük zarar görmüştü. Bugün ne yazık ki aynı üzücü felaket manzaraları ile karşı karşıyayız. Bir vatandaşımızı da kaybettik. Yıllardır ilgili Bakanlıkları sel, taşkın ve heyelanlar tehlikeleri konusunda uyarıyoruz. ‘Zonguldak alarm veriyor’ diyoruz. Meclise sunduğumuz önergelere ‘gereken tedbirleri alıyoruz’ yanıtı alıyoruz. Oysa alınan tedbirlerin uygulanamadığını, sadece planlamada kaldığını can ve mal kayıplarıyla görüyoruz.
‘Bakanlık ismine ‘İklim Değişikliğini’ ekledi ama bir şey değişmedi’
Uzmanların, iklim değişikliği etkisiyle gittikçe şiddetlenen doğa olaylarının Karadeniz Bölgesi’nde artacağını yıllardır söylemekte. Yapılması gereken doğa olaylarının ortaya çıkaracağı zararları azaltmaya yönelik tedbirleri almaktı. Doğaya yönelik tahribatlardan ve hatalı inşaat faaliyetlerinden vazgeçilmesi gerekiyordu ancak bunların hiçbiri uygulanmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlığının ismine ‘İklim Değişikliği’ ibaresini ekledi ama ismin dışında pek bir şey değişmedi.
‘Zonguldak, İklim Değişikliği Eylem Planına dahil edilmedi’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığınca, Karadeniz Bölgesi'nin iklim değişikliğine karşı direncinin artırılması amacıyla 6 ili kapsayan “Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı” hazırlandı. 02.08.2019 tarihli, 181888 sayılı genelge ile yayınlanan bu plana Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Giresun ve Artvin gibi illerimiz dahil edildi ama Zonguldak görmezden gelindi. Her yıl doğal afetlerden büyük zararlar gören ilimiz plan dışı bırakıldı ve halen plana eklenmedi. Bu hususu da bir kez daha vatandaşlarımızın taktirine bırakıyorum.”