Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’nin 35. Olağan Genel Kurulu Cemiyet binasında yapıldı.

ZGC Olağan Genel Kuruluna,  Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, AK Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan, MHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, Saadet Partisi il başkanı Burak Erol, Türkiye Kamu Sen il temsilcisi Şahin Ören, TGF başkan yardımcısı Levent Altun, Basın vakfı başkanı Oğuzhan Bayrak, Çaycumalılar Derneği başkanı Savaş Çiloğlu, Maden mühendisleri odası başkanı Erdoğan Kaymakçı,   Öz Orman iş başkanı Levent Işıktaş, Merkez Köyleri Dayanışma Derneği başkanı Hasan Yaman, ZBEÜ İletişim fakültesi dekan yardımcısı  TuğbaAkdal, İl genel meclisi başkanı Necdet Karaveli, Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı,  Zonguldak İli Yardımlaşma Derneği Başkanı Necati Başar, Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Emen, Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Şafak Erel, Devrek ZGC Temsilcisi Hakan Çavuşoğlu, Çaycuma ZGC Temsilcisi Davut Uyar, gazeteciler ve konuklar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasının ardından Olağan Genel Kurulun Divan başkanlığına  TGF Başkanı Yılmaz Karaca, Gebze Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levent Altun, Avrasya Gazeteciler cemiyeti Oğuzhan Bayrak yer aldı.

ZGC başkanı Derya Akbıyık yaptığı konuşmada gazeteciliğin zorluklarına değinerek şunları söyledi

Nezire Günaydın son yolculuğuna uğurlandı Nezire Günaydın son yolculuğuna uğurlandı

“Zonguldak Gazeteciler Cemiyetinin üç yıllık çalışma raporu ve faaliyet alanları kapsamında yoğun çalışmalar gerçekleşmiştir. ZGC kendi adına ülke genelinde çok önemli bir STK görevi üstlenmektedir. Gazetecilerin kurumsal yapısı ile ilgili mülki amir pozisyonundadır. Ülkenin en büyük gazeteciler örgütü olarak Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nda Yılmaz Karaca genel başkanlığında ZGC olarak icra kurulunda önemle yer almaktayız. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı’nda icrada ve kurullarda temsil edilmekteyiz. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nda ZGC yurt dışı ve yurt içi koordinasyon sorumlusu olarak başkan yardımcılığı ile yer almaktadır. Basın Konseyi üyeliğimiz ise devam etmektedir. 

ZGC artık ilçelerde temsilciliklerde yer almaktadır. Bu bağlamda Çaycuma ZGC temsilciliği, yönetim kurulumuzun da kararı ile 2023 yılında açılmıştır. Hem yönetim kurulu üyemiz hem de ZGC Çaycuma temsilciliği görevine Davut Uyar meslektaşımız getirilmiştir. Bu konuda TGF Genel Başkanımızın da telkinleri ve görüşleri önemli olmuştur. Aynı zamanda EGD, AGD ile süren birlikteliğimiz ve beraberliğimiz, Devrek ilçemiz ile ilgili temsilcilik açma çalışmalarımız güçlü olarak devam etmektedir.

ZGC olarak komşu illere ziyaretler gerçekleştirme projemiz sürecektir. Bartın ve Karabük önceliğimiz olmaktadır. Bartın iline iki kez on beş (15) gazeteci meslektaşımızla birlikte bir gün konaklamalı ziyaretler gerçekleştirdik. Üniversite, Amasra turizm bölgesi, Amasra TTK, Hattat Holding ile yerinde görüşmeler yaparak, ilimiz adına önemli ve değerli haberleri de yerinde aldık. Amasra ziyareti ve gezinde ise konaklama ve akşam yemeği kapsamında çeşitli aktiviteleri ZGC olarak sponsorlar vasıtası ile üstlendik.   Tasarruf genelgelerinin sekiz sayfalık ayrıntılı genelgesi bizlerin de önünde, öncelik yerel basın olmamalı, öncelik yerel basının yaşatılması olmalı. Madem dördüncü gücüz bu güç hiçbir tasarruf tedbirlerine bahane olmamalı, aksine tasarruf tedbirlerinden uzak olmalı. Bu noktada mazeret kabul etmiyoruz, yerel basının yaşaması olmazsa olmaz düşüncesindeyiz. Ve bu konuda yoğun mücadelemiz her bakımdan sürecektir”

Kongrenin divan başkanlığını yapan Yılmaz Karaca Anadolu Ajansının son hali hakkında konuştu

“Türkiye’de İstanbul İzmir Ankara’dan sonra Anadolu’da iki tane yıldız var. Bir tanesi ZGC ve diğeri de Eskişehir Cemiyeti. Ülkede iline gazetecilere konut kazandıran bir cemiyet olma özelliğinde ZGC. 

Anadolu basını yok ediliyor. Televizyonlarımız, radyolarımız çok güç durumda. 3 yıl önce başlatılan gazetelerin birleştirilmesi hızla devam ediyor. Anadolu’da gazeteler teker teker kapatılıyor. Tahminimce yıl sonuna kadar gazete sayıları 500e kadar düşecek. Yönetmenlikler çiğnenerek internet sitelerinde şartlar yerine getirilmiyor. Bugün eline telefonu alan herkes gazetecilik yapıyor. Tgf olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. İnternet sitelerinde kadrolar oluşturuldu ama çalışanlar işsiz. İnkansızlıklar nedeniyle ücret vermeden istihdam ediliyor bu insanlarımız. Çalışan arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu işsiz. Gazetecilerin maaş kartları kendilerinde değil gazete sahiplerinde duruyor. Çalışan gazeteciler mağdur. Gazetecilerin belediyelerde mecburiyetten çalışması köyü haber. Ajanslar gazeteciliği bitiriyor. Muhabirlere mutlaka haber yazma şartı konulmalı.

Uydu bedelleri çok yüksek. Yerelde ulusal yayın yapan kanal sayısı düşüyor. Televizyonlara devlet destek vermiyor. Tabii ki en yoğun kongrelerimiz bu ay gerçekleşiyor. Bugün buradayız. Ekim ayında da Gazeteciler federasyonunun  seçimi olacak.  Zonguldak sosyal yönden çok zayıf. Merkezin görüntüsü kötü. Buranın daha güzel olmasını diliyorum. Gazeteciler şehrin güzelleştirilmesinde katkı sağlamalı” dedi

Zonguldak Gazeteciler Cemiyetinin 35. Olağan Genel Kurulunda, ayrıca, Saadet Partisi İl Başkanı Burak Erol, MHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, AK Parti İl Başkanı Mustafa Öztürk, GMİS Genel Sekreteri Tayfun Demir, İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından yönetim ve denetim kurulu raporları okunarak ibra edildi.

Tek liste ile gidilen seçimler sonucunda ZGC Başkanlığına Derya Akbıyık yeniden seçilirken, Yönetim Kuruluna, Hakan Çavuşoğlu, Seçkin Kırarslan, Hasan Atik, Ali Cinal, Onur Altındağ, Orhan Akyüz, Doğan Bostancı, Sermet Aksu, Davut Uyar, İsmail Çelik,Ercan Demir, Aysun Doruk Cüneyt Özfidan, Haydar Yağız seçilirken, denetim kuruluna, Yüksel Çimkeoğlu, Süleyman Şen, Özcan Çelik,  Onur Kuruluna, Şaban Yılmaz, Kenan Çavuşoğlu, Sami Dinç, Adnan Küçükvar, Cevdet Akgün, Şafak Erol, Muhammet Karapınar, Ali Ceylan, İbrahim Necati Günay, Muzaffer Akgün seçildiler.

Kaynak: Haber Merkezi