Genel

Devletten gençlere; “Uçkuruna sahip ol”

Cumhuriyetin ilk yıllarında yurt dışına burslu gönderilen öğrencilerin pasaportları arasına iliştirilen bir sayfalık notta çeşitli öğütler yer alıyordu

Abone Ol

Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Türkiye’de verilemeyen bazı eğitim konuları için ülkenin genç kız ve erkek öğrencileri yurt dışına burslu olarak gönderilip okutuluyorlardı.

Genç cumhuriyetin sınırlı olan bütçesi de böyle öğrencilere tahsis edilirken kendilerinden Türk gencine yakışır bir şekilde tavır ve davranış içinde olmaları, tutumlu olmaları, ailelerini unutmamaları vs. tutumlar içinde olmaları isteniyordu.

Bunlardan biri de bunların uçkurlarına sahip olmalarıydı. Bu öğüt tabii ki erkek öğrencilere veriliyordu. Devletine ve milletine layık birer genç olmaları gerektiği hatırlatılan bu gençler döndüklerinde de önemli devlet dairelerinde önemli pozisyonlarda görev alıyorlardı. Bunlar arasında cumhuriyet kadrolarında göre yapan çok ünlü isimler vardı, çok sayıda da bilim adamı yer almıştı.

İşte o gençlere 1934 yılında yurt dışına çıkarlarken pasaportlarına sıkıştırılan bir kağıt üstünde yer alan öğütlerin bir kısmı:

-Para biriktireyim diye gerektiğinden aşağı bir şekilde yaşama.

-Kimseden öteberi isteme.

-Muhtaç olsan da belli etme. Kendini başkalarına acındırma.

-Parayla alacak işleri parasız yapmaya kalkma.

-Cimrilik etme.

-Kışkırtıcılara sırtını çevir.

-Evine muntazam mektup yaz, merak ettirme.

-Sıkıntılarını ailene yazma

-Tutumlu ol, paranı sokağa atma. Artırabildiğini evine gönder.

-Kendine iyi bak, sağlığını koru.

-Sarhoş olma.

-Uyku saatinde uyu.

-Uçkuruna sahip ol.Yabancı ilde yapacağın iyi iş de, kötü iş de şahsına yüklenmez. Türklüğe ait olur.

-YOLUN VE BAHTIN AÇIK OLSUN