İşçinin iş kazası, meslek hastalığı, analık veya hastalık durumlarında çalışamaması halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geçici iş göremezlik durumunda rapor parası ödeniyor. Ancak işletmelerin bir kısmı, çalışanlarının SGK'dan alacakları ödenekle maaşlarının eksik kalan kısmını tamamlamaları için maaştan kesinti yapma yoluna gidiyor.
Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var: İki günden fazla iş göremezlik raporu alan pek çok kişi, iş göremezlik parası almaya hak kazanıyor. Ancak bu ödemelerin alınabilmesi için raporun işveren tarafından SGK'ya bildirilmesinin ardından en geç 15 gün içinde PTT üzerinden çalışanın hesabına yatırılması gerekiyor. Ancak bu ödeme, 2 ay içinde alınmazsa SGK'ya iade ediliyor.
SGK Uzmanı Dilek Ete, işçinin tedavisi tamamlanmadan işe başlaması durumunda sürekli iş göremezlik gelirinin kesileceğini belirtti. Ayrıca, işçinin tedavisi bitmeden işe başlaması durumunda sürekli iş göremezlik gelirinin kesileceğini ve geri alınamayacağını uyarısında bulundu.
Ete, geçici iş göremezlik ödeneği hakkında da detaylı bilgi verdi. Bu ödeneğin, işçinin iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık nedeniyle çalışamaması durumunda SGK tarafından ödendiğini belirtti. Ödemeler, işçinin tedavisine bağlı olarak yatarak veya ayakta tedavi olmasına göre değişiyor. Geçici iş göremezlik geliri, işçinin tedaviyi aksatması durumunda sürecin uzadığı SGK tarafından tespit edilirse eksik ödeme yapılarak kesilebiliyor.
Ete, ayrıca hastalık durumunda rapor parasının üçüncü günde başlatıldığını da ekledi. /Haber Merkezi