Diş Hekimliği Günü

Abone Ol

Diş hekimliği.

Çok önemli.

Korona virüs salgınında diş daha öne çıktı.

Bugün diş sağlığı ile ilgili önlemler salgın hastalıkla daha çok alınıyor.

Çünkü korona ağzı yolu ile geçiyor.

Diş onun için çok önemli oldu.

Randevusuz diş çekimi yok.

Sadece tedavi yolu ile bakım yapılıyor.

Hastalarla ilgileniyor.

Bu yönden Zonguldak Ağız ve Diş Sağlığı hastanesi çok titiz bir çalışma yürütüyor.

Yeni diş yapımı yok.

Dediğim gibi tedavi var.

Diş çekimi var.

Normale döner mi?

Bilemiyoruz.

Bugün için zor.

Aynı durum BEÜ Sağlık kampusu diş fakültesinde de var.

Mevcut.

Hassasiyet had safhada.

Bugün Diş hekimliği haftasını kutlarken.

Diş hekimlerimiz çok zor görevler üstleniyor.

Filyasyon ekibinde yer alıyorlar.

Bu bile çok önemli.

Diş hekimliği haftası kutlu olsun.

Mutlu olsun.

Ve yazımıza devam edelim.

Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası içerisindeyiz...

Bu haftanın tarihçesi de şöyle:

22 Kasım 1908 tarihinde ilk "Dişçi Mektebi"nin açılması, ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. 1996 yılından itibaren Sağlık, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıklarının oluru ile 22 Kasım “Türk Diş Hekimliği Günü”; ve 22 Kasımı içine alan hafta "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır. 22 Kasımlar; bir taraftan toplumun ağız diş sağlığı bilincini arttırmak üzere yapılan etkinliklerle kutlanan, diğer taraftan Diş Hekimliğinin ve Diş Hekimlerinin geleceğinin tartışıldığı, önemli günlerdir.

Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar. Çocukluk çağında ilk çıkan dişler süt dişleridir ve daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Ağız ve diş bakımı alışkanlığının çocukluk döneminde edinilmesi gerekir ve bunun için aileye ve diş hekimlerine önemli görevler düşmektedir. Diş hekimleri, aileleri bilgilendirerek ve 6 aylık periyotlarla yılda iki kez yapılacak diş hekimi kontrollerinin önemi anlatılmalıdır. "Doğru Beslenme" ve "Ağız Bakımı" alışkanlıkları, çocukların ağız diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının da korunmasını ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır. Bu yönü ile koruyucu hekimliğin önemli köşe taşlarından biridir.

Ağız, sindirim kanalının girişidir. Ağız ve diş sağlığının bozulması, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Dişlerin, besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve estetikte önemli etkileri vardır. Eksik dişleri olan kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve ısırmada güçlükler meydana gelir. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıkları, kimi zaman diş kökünün etrafını çevreleyen destek çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyebilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.

Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu "ağız ve diş sağlığı"nın varlığını gösterir.

Dişlerin ağrımaması her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki kez diş hekimine giderek rutin kontrollerin yapılması gerekir.

Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya geciktirebilir. Bu hem sağlık açısından, hem de sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlamaktadır.