Semizotu şimdi pazarlarda bol bol satılıyor. Bu faydalı bitki çoğumuzun sevdiği salatasıyla da ünlü. Diyet yapanların da gözde yemeği.
SEMİZOTUNUN FAYDALARI
Semizotu besin değeri bakımından oldukça değerlidir.100 gr porsiyonunda 20 kalori bulunur bu sebeple diyetlerinizde rahatça kullanabilirsiniz. İçerisinde; sodyum, potasyum, n3 yağ asitleri, aminoasit ascorbik asit, kalsiyum, demir, B vitamini, D vitamini, B6 vitamini, kobalamin ve magnezyum bulunur. Anlayacağınız tam bir vitamin mineral deposudur.
Semizotunun faydaları şunlardır;
Bağışıklığı Güçlendirir; İçerisinde bulunan retinol ve ascorbik asit sebebiyle hastalık meydana getiren serbest radikalleri indirger. Bağışıklığı güçlendirerek ve hastalıklara karşı tam bir kalkan duvarı oluşturur.
Gözü Sağlığını Korur; İçeriğinde bulunan retinolün etkisiyle semizotu, göz hücrelerini güçlendirerek göze iyi gelir.
Kalp Sağlığına İyi Gelir; İçerisinde bulunan yoğun Antioksidan içeriği sebebiyle damar içinde bulunan yağları düşürür ve yüksek kolesterole iyi gelir.
Bağırsakları Çalıştırır; Yoğun lifli ve yağlı yapısı bağırsakların daha çok çalışmasını sağlar bu da kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırır.
Mideyi Rahatlatıyor; İçerdiği B grubu vitaminden semizotu, birçok mide rahatsızlığına iyi gelir ve mdeyi rahatlatarak rahat çalışmasını sağlar.
Vücut ve Beyin Gelişimine Katkıda Bulunuyor; İçerdiği n-3 yağ asitlerinden dolayı beyin için elzemdir, hafızayı güçlendirir. Özellikle çocuklarda odaklanma problemi için birebirdir. Ayrıca unutkanlığı azaltarak odaklanma problemini düzeltir.
Kemikleri Güçlendiriyor; Demir, kalsiyum, magnezyum gibi kemik için önemli mineraller içerdiğinden kemik sağlığını da destekliyor.
Kilo Vermeye Yardımcıdır; Düşük kalorili ve lifli yapısından dolayı kilo vermek için mucizevi bir besindir.
Malzemeler
1 demet semizotu
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı bulgur
1 adet domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Semizotu Yemeği
Nasıl Yapılır
Semizotları yıkanır, ardından sirkeli bir suda topraklarından arınsın diye bekletilir.
Tencereye zeytinyağı koyulur ve yemeklik doğranan soğan kavrulmaya başlanır.
Sarımsaklar ezilir ve soğanın yanına eklenir, salçada eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulmaya başlanır.
Havuç yıkanır ve kabukları soyulduktan sonra rendelenir.
Domates yıkanır ve kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranır.
Havuç ve domates tencereye eklenir.
Semizotlarının yaprakları ayıklanır ve sapları da doğrandıktan sonra tencereye eklenir. Bulgurları da ekledikten sonra su koyularak kısık ateşte pişirilir.
(Virda Şahin)