Yaz ayları geçti, sonbahar aylarına girdik, okullar da açıldı ve düğün sezonu neredeyse sona ermek üzere. Düğün yapmak ise bildiğiniz gibi bir lüks oldu. Artan ve ödenemeyecek hale gelen salon, yemek ve orkestra masrafları; gelinlik ücretleri, kuaför-berber giderleri, düğün konvoyu için kiralanan araçlara ödenen para, benzer eğlence giderleri düğün sahiplerinin artık ödeyemeyeceği meblağlara yükselmiş bulunuyor.
Bu urumdan düğün yapacak gençler en çok etkilenen gruplar arasında. Etkilenen bir başka grup ise sektörde hizmet veren gelinlikçiler.
Gelinlik kiralayan ya da satan bu meslek sektöründe Zonguldak kent merkezinde toplam 10 kadar işyeri sahibi hizmet veriyor.
Kent merkezindeki Gazipaşa Caddesinde bulunan Emral Çarşısında gelinlik mağazası olan İsmet Habipoğlu artan masrafların evlenme olayını güçleştirdiğini belirterek “ev kiraları, düğün masrafları, mobilya ve beyaz eşya fiyatları gençleri evlenirken düşünmeye zorluyor, bir kısmı da evlenmekten vazgeçiyor” diyerek “eskiden Almancı dediğimiz kesimlere güvenirdik, şimdi onlar da Türkiye’de yapacakları düğünleri pahalı olduğu gerekçesiyle Almanya’da yapıyorlar, orada daha ucuz” şeklinde konuştu.
İsmet Habipoğlu “tüm bu olumsuz koşullara ek olarak Zonguldak’ta 6 aylık düğün sezonunda yapılan düğün sayısı 600’lere düştü. Zonguldak kent merkezinde toplam 10 kadar gelinlik mağazası var, ortalama mağaza başına 60 düğün düşer diyelim, ama bizim kazanabilmemiz için en az 200 gelinlik satmamız gerekir, bunu gerçekleştiremiyoruz bu nedenle zarardayız” dedi.
Elinde çok sayıda gelinlik kaldığını söyleyen Habipoğlu “eğer devlet bunları satın alıp fakir fukara gençlere bedava dağıtmak isterse hayır demeyiz ve büyük bir indirim yapabiliriz” diyerek hayırseverlerin de böyle bir olanaktan faydalanabileceklerini belirtti.
İsmet Habipoğlu düğün yapma alışkanlığının böyle giderse ortadan yok olacağını da söyleyerek “zamanla sadece çok zengin aileler çocukları için düğün yapabilecek, orta gelirlinin, asgari ücretlinin düğün olayına girmesi bana olanaksız gibi geliyor” dedi.