DÜNYA MUTLULUK ENDEKSİNDE TÜRKİYE ALT SIRALARDA

Abone Ol

Bir önceki Mart ayından bu yana arka arkaya yaşa nan Covid-19 Pandemi salgınının geldiği noktada çeşitli şekillerde değişime uğrayan kâh varyantlar ve bunlara bağlı ortaya çıkan can kayıpları ile kâh Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaların ortaya çıkar dığı belirsizliklerin gölgesinde bir tek içimizi ısıtan gelişmelere bakıldığında; söz konusu raporun hazır lanmasında en fazla emeği geçen editörlerden John Helliwell ”Sürpriz bir şekilde, Gallup’un anketinde mutluluk ve iyilikle ilgili verilen cevaplarda olumlu bir artış var” değerlendirmesi biraz olsun yüreklere su serpti.Helliwell CNN’e verdiği son demecinde “Bağış yapmak, gönüllü olmak özellikle 2021’de, pandemi öncesine veya 2020’ye göre dünyanın tüm bölgelerinde çok büyük miktarda arttı” derken; Rapora göre ‘iyilik’ değerlendirmeye alınan bütün kategorilerde de artış gösterdi.

* * *

Bu kapsamda alınan bilgilerden öğrenildiğine göre 10’uncu yılını dolduran endeks, 150 ülkeden gelen anket verilerinden yararlanıyor. Verilere göre pandeminin ikinci yılında stres ve endişe biraz olsun azaldı.Mamafih endeksin raporunda bu sene de en üst sıraları kuzey ülkeleri doldurdurken, Türkiye’ise sekiz basamak gerileyerek 112’nci oldu. Gerçekte bu çerçevedeki tabloya bir göz atıldığında Finlandiya ve İskandinav ülkeleri listede artık zirveyi bırakmıyor ama beşinci kez üst üste birinci olan Finlandiya bu yıl arayı daha da açtı. Buna göre ilk yirmiye giren ülkeler; 1-Finlandiya,2-Danimarla,3-İzlanda, 4-İsviçre,5-Hollanda,6-Lüksemburg,7-İsveç,8-Nor veç,9-İsrail,10-YeniZelanda,11-Avusturya,12-Avus tralya,13-İrlanda,14-Almanya,15-Kanada,16-ABD 17-Britanya,18-Çekya,19-Belçika,20-Fransa olur ken;Geçen yıl beşinci olan Kanada, 10 sıra geriye gitti. Fransa ise yirminci olarak şu ana kadarki en iyi sıralamasını elde etti.

* * *

Söz konusu değerlendirmede ülkelerin kişi başına düşen gelir, alım gücü, sosyal haklar, özgürlükler gibi kriterlerin baz alındığı listede Türkiye sekiz basamak gerileyerek 112’nci oldu.Buna göre sıra lamada son 10 ülke ise; 137-Zambiya,138-Malawi 139-Tanzanya,140-Sierra Leone,141-Lesetho,142-Botswana,143-Ruanda,144-Zinbabve,145-Lübnan, 146-Afganistan olarak yerini aldığı izlendi.Merak edenler açısından Dünya Mutluluk Endeksindeki baz alınan kriterlerin ne olduğuna bakıldığında;kişi başına düşen gelir,özgürlük,sağlık ve sosyal yardım lar,yolsuzluklar,eğitim ve alım gücü gibi kriterlerin öne çıktığı görülüyor.

* * *

Sonuç olarak,Dünyanın en mutlu ülkeleri arasında sürekli yerini koruyan ülkelere bakıldığında ise;son dört yıldır ilk 4’ün hiç değişmediği dikkat çekerken Danimarka, Norveç,Finlandiya ve İsviçre (ki İskandinav olmayan tek ülke bu.)Peki bu ülkelerde, insanları böylesine mutlu eden şey ne?Araştırmacılara göre tek ortak noktaları, iklimleri olduğu belirtilir ken;onuyu araştıran bir editör Time dergisine şöyle açıklıyor: "Soğuk iklim ve uzun, karanlık kış mevsimi belki de vatandaşlara pozitif etki ediyor, kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyordur."Bu durumu bilimsel bir anlayışla gündeme getiren Profesör John Helliwell ise, "Tarihte, insanların zorlu hava şartlarında daha bir arada ve birbirini destekler nitelikte yaşadığını gösteren bulgular var. Çiftçiler mesela... Bir barınak veya çatı inşa etmek için bir araya gelirler. Parayı kimin ödediği umurlarında değildir. Yani Kuzey Avrupa'da hakim olan soğuk hava şartları, insanların birbirine daha kolay destek olmasına vesile oluyor"tezinin karşılaş tırılmasıyla hemen hemen aynı paralellik oluştur duğunu da peşinen kabul etmek gerekiyor.