17 Ekim

Dünya yoksullukla mücadele günü...

Her yerde olduğu gibi.

Dünya geneli yoksulluk had safhada.

Onun için dünya yoksullukla mücadele günü ilan edilmiş.

Açlık sınırının asgari ücret düzeyinde olduğu ülkemizde.

Yoksullukla mücadele tabi ki her yönden sürüyor.

Devam ediyor.

Bu konuda aile sosyal politikalar bakanlığı yoğun bir mücadele içersinde.

Dünya geneline bakarsak.

Birleşmiş Milletler, Dünyadaki yoksulluğa dikkat çekmek ve yoksulluğu ortadan kaldırmak amacıyla 17 Ekim’i Dünya Yoksullukla Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.

Bu tarih, 17 Ekim 1987’de Paris’te, yoksulluktan ve açlıktan hayatını kaybeden insanların anısına yapılan ve yüz binlerce insanın toplanıp yoksulluğun insan haklarının ihlali olduğunu savundukları eylemden gelmektedir.

Yoksulluk Nedir?

Yoksulluk; geçimi sağlamak için gelir ve kaynak eksikliğiyle birlikte, açlık ve yetersiz beslenme, eğitime ve diğer temel hizmetlere sınırlı erişim, sosyal ayrımcılık ve dışlama ile karar alma süreçlerine katılım eksikliğini ifade eder.

 Dünyada Yoksulluk Ülkeler için gelişmişlik düzeyine göre yoksulluk sınırı değişmektedir. Dünya Bankası’nın belirlediği bu sınır; düşük gelirli ülkeler için satın alma gücü paritesine göre kişi başı günlük 1,90 Amerikan Doları iken, düşük orta gelirli ülkeler için 3,20, üst orta gelirli ülkeler için 5,50, yüksek gelirli ülkeler için 21,70 Amerikan Doları’dır.

 Uluslararası yoksulluk sınırı ise 1,90 Amerikan Doları olarak belirlenmiştir.

Günümüzde 783 milyon insan, bu sınırın altında yaşamaktadır.

2018 yılı itibariyle dünya nüfusunun %11'inden fazlası; sağlık, eğitim ve temiz suya erişim gibi en temel ihtiyaçları karşılanamadan aşırı yoksulluk içinde yaşamakta; 25-34 yaş aralığındaki her 100 erkek için aynı yaş grubunda 122 kadın yoksul konumda bulunmakta; 160 milyondan fazla çocuk, 2030 yılına kadar aşırı yoksulluk içinde yaşamaya devam etme riski altında bulunmaktadır.

Yüksek yoksulluk oranları genellikle Güney Asya ve Sahraaltı Afrika’da küçük, örselenebilir ve çatışmaların yaşandığı ülkelerde görülmektedir.

Nüfusun sadece %59'u kendine ait bir konutta oturmaktadır. Nüfusun %70,4'ü konut alımı ve konut masrafları dışında taksit ödemeleri veya borçları olduğunu, %58,3'ü evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamadığını ve %11,5'i konut masraflarının hanelerine çok yük getirdiğini beyan etmiştir. Finansal sıkıntıda olma durumunu ifade eden maddi yoksunluk sıklığı %26,5 bulunmuştur. Bir başka deyişle, nüfusun en az dörtte biri maddi yoksunluk içindedir. Bu terim; çamaşır makinesi, renkli televizyon, telefon ve otomobil sahipliği ile beklenmedik harcamalar, evden uzakta bir haftalık tatil, kira, konut kredisi, borç ödemeleri, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yeme ve evin ısınma ihtiyaçlarından oluşan 9 maddenin en az dördünü karşılayamayanları ifade etmektedir.

 2018 yılında Türkiye'deki en zengin yüzde 20'lik grubun geliri en yoksul yüzde 20'lik grubun gelirinin 7,8 katı olmuştur.

Hane halkı tüketim harcamasının dağılımına bakıldığında %23,7 ile en büyük grubu konut ve kira giderleri oluşturmaktadır. Bunu %20,3 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %18,3 ile ulaştırma takip etmektedir.

Sonuç olarak

Her yıl 17 Ekim, yoksulluk içinde yaşayan insanların insan haklarına ve onuruna saygı göstermek için yaşamın her kesiminden insanların bir araya gelmesini sağlamak ve nasıl daha fazla katkı sağlayabileceğimizi göstermek için anılmaktadır.

Dünya  yoksullarla mücadele gününde hem dünya geneli bilgileri verdik.

Hatırlattık. Ülkemizin de genel durumunu gözler önüne serdik. Yoksullukla da  dünya altıncısı olmamız üzücü. Gelir durumunu yükseltmeliyiz.

Refah durumumuzu artırmalıyız.

İnşallah doğal zenginliklerimiz yer üstüne çıktıkça.

Ekonomiye kazandırıldıkça.

Yoksulluğumuz da azalacaktır.