KESK'e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi, madenci anıtında düzenlediği basın açıklamasında "Eğitimden tasarruf olmaz" diyerek okullara bütçe talep etti. Açıklamaya KESK'e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Murat Durmuş, "Saraya değil eğitime bütçe, öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek, bilimsel, laik ve çağdaş eğitim istiyoruz" diyerek, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının zorluklarla başladığını vurguladı. Durmuş, AKP hükümetinin çarpık eğitim politikalarının eğitimi içinden çıkılmaz bir duruma soktuğunu belirtti.

“Öğrenciler Yetersiz Beslenme ve Temiz Suya Erişim Sorunu Yaşıyor"

Durmuş, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyen yetersiz beslenme ve temiz suya erişim sorununa değindi. Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sırada yer aldığını ve bu durumun özellikle yoksul ailelerin çocuklarını etkilediğini belirterek, "Her öğrencinin sağlıklı ve dengeli beslenme ve temiz suya erişim hakkına sahip olmasını talep ediyoruz. Gelişmiş ülkelerde bu imkanlar çocukların eğitim hayatına eşit şekilde katılabilmeleri için temel bir ön koşul olarak kabul edilirken, Türkiye'de özellikle kırsal bölgelerde bu konuda büyük zorluklar yaşanmaktadır" dedi.

Eğitim-Sen, okullarda ücretsiz bir öğün yemek ve temiz su sağlanmasının hem yoksul ailelerin üzerindeki yükü hafifleteceğini hem de çocukların yetersiz beslenme sorununu çözmeye katkı sağlayacağını ifade etti.

“Okullarda Temizlik Personeli Eksikliği Büyük Bir Sorun"

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullarda kadrolu temizlik personeli eksikliğine de dikkat çekti. Durmuş, birçok okulun bütçe kısıtlamaları nedeniyle kadrolu temizlik personeli istihdam edemediğini ve bu durumun hijyen sorunlarına yol açtığını belirtti. "Temizlik hizmetlerinin sadece üç gün ile sınırlandırılması ciddi hijyen sorunlarına neden olacak. Her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılması gerekiyor" dedi.

“Norm Kadro ve Depreme Dayanıklılık Testi Sorunları Devam Ediyor"

Zonguldak Eğitim Sen açıklama yapacak Zonguldak Eğitim Sen açıklama yapacak

Durmuş, ayrıca norm kadro uygulamasının plansız ve programsız şekilde yapıldığını, bu durumun öğretmenler arasında huzursuzluk yarattığını ifade etti. Okulların depreme dayanıklılık testlerinin plansız şekilde yapılarak kapatılmasının da eğitimde aksamalara yol açtığını belirten Durmuş, "Kız Meslek Lisesi binasının çözülemeyen sorunları nedeniyle öğrenci ve öğretmenlerin son anda başka bir okula yönlendirilmesi büyük zorluklara neden oluyor" dedi.

Eğitim-Sen, okullarda tekli eğitime geçilmesi, hijyen koşullarının iyileştirilmesi ve kadrolu personel alımı yapılması gerektiğini bir kez daha vurguladı. Murat Durmuş, açıklamasını "İtibardan tasarruf olur, eğitimden tasarruf olmaz" sözleriyle sonlandırdı. 

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma