Personelden şoke eden yorum; Patlasın mesaiye kalırız Personelden şoke eden yorum; Patlasın mesaiye kalırız

Eğitim Sen Zonguldak Şubesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredat değişikliklerine tepki gösterdi. 
+++++

Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Şube Başkanı Murat Durmuş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni müfredat değişikliklerine sert eleştirilerde bulundu. Durmuş, "MEB, geçtiğimiz yıllar içinde defalarca değiştirilen eğitim müfredatında bir kez daha kapsamlı değişiklikler yapmış ve taslak programları yayınlamıştır. 2024/2025 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlanacak olan müfredatın hazırlanma süreci, eğitim alanında örgütlü sendikalar ve kamuoyundan uzak bir şekilde gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Durmuş, müfredat hazırlıklarının kimler tarafından yapıldığının, hangi dernekler, vakıflar ve kurumların bu komisyonlarda görev aldığının ve programı geliştiren bireylerin yetkinliklerinin kamuoyu ile paylaşılmadığını belirtti. "Müfredat değişiklik sürecinin kamuoyuna açık ve şeffaf şekilde yürütülmemiş olması, yeni müfredata yönelik tepkilerin haklılığını ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.

MEB'in müfredat değişikliklerinde bilim insanları, eğitim bilimciler ve eğitim sendikalarının görüşlerinin alınmadığını vurgulayan Durmuş, "MEB, ülkenin bugünü ve geleceğini yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konuda ‘yangından mal kaçırır gibi’ hareket etmiştir. Hazırlıklarının on yıl sürdüğü açıklanan müfredat değişiklikleri için sadece bir hafta değerlendirme süresi belirlenmiş, eleştiri ve öneriler dikkate alınmadan değişiklikler onaylanmıştır” diye konuştu.

Durmuş, MEB'in ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden Diyanet İşleri Başkanlığı ve dini vakıflar tarafından okulların ve diğer eğitim kurumlarının kuşatıldığını söyledi. "Yeni müfredat değişiklikleri eğitim sisteminde yaşanan dinselleşme kuşatmasının en son ve en tehlikeli aşamasını oluşturmaktadır.” dedi.

MEB'in müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel eğitimin geri plana itildiğini belirten Durmuş, "Bütün ders kitaplarında ‘milli ve manevi değerler’ merkeze alınmıştır. MEB'in öncelikli hedefi, iktidarın siyasal ideolojisinin eğitim müfredatı ve ders kitapları üzerinden öğrencilere aktarılmasıdır. Müfredat taslağı başlığının ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ olarak belirlenmiş olması bu nedenle tesadüf değildir.” dedi.

Eğitim Sen olarak bu değişiklikleri reddettiklerini belirten Durmuş, "MEB’in müfredat değişiklikleri ile asıl hedefi düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen itaatkâr nesiller yetiştirmektir. Bunun için öğretim programlarında bilimsel eğitim ile ilgili olan pek çok nokta özenle ‘sadeleştirme’ ya da ‘ayıklamaya’ tabi tutulmuş, tek adam rejiminin siyasal ve ideolojik hedefleri eğitim müfredatına yerleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Durmuş, "Eğitim müfredatında yapıldığı söylenen ‘sadeleştirme’ ile doğrudan bilim, tarih, felsefe ve sanat dersleri hedef alınmıştır. Bazı derslerde ünite ve kazanım sayıları azaltılmış, 12 Eylül darbecilerinin ‘tek ırk, tek din, tek mezhep’ anlayışı üzerinden ‘Türk-İslam sentezi’ yaklaşımını merkeze alan değişiklikler yapılmıştır.” dedi.

Durmuş, açıklamasını, "Bugün resmi olarak kabul edilse bile, gerçekte bu müfredat uygulanamaz ve kabul edilemez. Eğitim Sen olarak, bu eğitim müfredatı olmaktan çok uzak olan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz. Eğitim ve bilim emekçileri, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.” diyerek sonlandırdı.

Eğitim Sen Zonguldak 2024 3

Eğitim Sen Zonguldak 2024 2

Eğitim Sen Zonguldak 2024 1

Eğitim Sen Zonguldak 2024 4

Muhabir: Ersen Berk Çelik