Genel yerleştirmelerde yerleşemeyen öğrencilerin dört gözle beklediği Ek Tercihler 12 Eylül 2023 Salı günü saat 14:00 itibariyle başladı. 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında adaylar ÖSYM’nin resmi internet adresinden online olarak tercihlerini yapabilecek. Peki, kimler ek tercihlerden yararlanabiliyor? Hangi bölüm ya da programlarda kontenjan olacak? Ek tercihler yaparken öğrenciler nelere dikkat etmeli? Konu ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan İstanbul Arel Üniversitesi Aday İlişkileri ve Tanıtım Ofisi Rehberlik Uzmanı Emre Çuhadar boş kontenjanlarda öğrencilerin şansının yüksek olduğunu ifade etti.

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği YKS ek tercih işlemleri başladı. 34 yaş üstü kadın, depremzede, şehit ve gazi yakınları hariç tutulduğunda devlet üniversitelerinde toplam 150 bin 119 kontenjan boş kaldı. Genel kontenjanın 49 bin 341'i lisans programlarına,100 bin 778'i ise 2 yıllık ön lisans programlarına ait. 3 bin 236 şehit gazi yakınlarına açık kontenjanlar, 7 bin 4'ü 34 yaş üstü kadınlara açık kontenjanlar ve 2 bin 621'  depremzede adaylara açık kontenjanlarda eklenince 162 bin 980 boş kontenjan oluştu.

Ek Kontenjan Sayısı Geçen Yıla Göre 5 Kat Artmış Durumda

İstanbul Arel Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Emre Çuhadar ek tercih süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yerleştirme sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Emre Çuhadar ek tercihler ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. Geçen seneye göre dolmayan kontenjan oranlarının 5 kat arttığını dile getiren Çuhadar ikinci tercihlerde 49 bin 341 lisans (4 yıllık), 100 bin 778 ön lisans (2 yıllık) programlarımda kontenjanın boş kaldığını işaret etti.

Rehberlik Uzmanı Emre Çuhadar, depremzede, şehit gazi yakını ve 34 yaş üstü kadın kontenjanlarını hariç tuttuğumuzda oluşan 150 bin 119 kontenjan sayısının geçen sene 34 bin 23 olduğunu belirtti.

137 bin 913 Öğrenci Üniversiteyi Kazandığı Halde Tercih Yapmadı

1.yerleştirme sonuçlarına göre üniversite programına kayıt hakkı kazana 133 bin 880 genel aday, 49 şehit gazi yakını, Bin 306 34 yaş üstü kadın adayı ve 2 bin 678 depremzede adayın ise üniversiteye kazandığı halde kayıt yaptırmadığı anlaşılıyor.

En Çok Hangi Bölümlerde Boş Kontenjan Var?

2023 YKS yerleştirme sonuçlarının ardından boş kalan bölümleri sıralayan Uzman Psikolog ve Rehberlik Uzmanı Emre Çuhadar mimarlık, hukuk fakültesi gibi alanlarda dikkat çeken bir boşluğun olduğunu belirterek ek tercihler süreci ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

“Genel yerleştirme sonucuna göre Türkiye genelinde en çok boş kalan bölümlere bakacak olursak 2 yıllık ön lisans programlarında bilgisayar programcılığı, tıbbi laboratuvar teknikleri ve elektrik bölümü dikkat çeken bölümler arasında yer alıyor.

4 yıllık Lisans bölümlerinde sayısal puan türündeki bölümlere göz attığımızda ise; 1.307 boş kontenjan ile 250.000 başarı sıralaması şartı olan mimarlık ve 1.242 boş kontenjan ile 300.000 başarı sıralaması olan inşaat mühendisliği bölümü ön plana çıkıyor.

Eşit ağırlık puan türü ile öğrenci alan bölümlere baktığımızda 937 boş kontenjan ile 125.000 başarı sıralaması şartı olan hukuk fakültesi ve 1.062 boş kontenjan ile psikoloji bölümü ön plana çıkıyor.

Sözel puan türü ile öğrenci alan bölümlerde ise tarih, ilahiyat ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri başı çekiyor.

Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek?

Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek. Ancak birinci tercihlerde herhangi bir programa kayıt hakkı kazanan adayların ek tercihlerde tekrardan tercih hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca adayın tercihte bulunmak istediği bölümün ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması gerekmektedir.

Ek Tercihlerde Başarı Sırası Şartı Var Mıdır?

Başarı sıralaması şartı olan bölümlerin ek kontenjan tercih işlemlerinde yine aynı başarı şartı vardır. “Örneğin; ek kontenjanda mühendislik tercih etmek isteyen adayın ilk 300 binde olması gereklidir.

Ek Tercihlerde Taban Puan Şartı Var Mıdır?

BEUN Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı Proje Uygulama Eğitimi”ne katıldı. BEUN Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı Proje Uygulama Eğitimi”ne katıldı.

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan ön lisans programları ile lisans programlarını, ilgili programın puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir.”

Ek Tercih Yapacak Öğrencilerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Ek tercihlerde tercihte bulunacak öğrencilere önerilerde bulunan Rehber Uzmanı Emre Çuhadar; adayların yelpazeyi geniş tutmasını özellikle önerdi.

Emre Çuhadar; ‘Bu sene ek tercih kontenjan sayılarının yüksekliği de göz önünde bulundurulduğunda, adayların başarı sıralamalarını daha geniş aralıkta tutmalarında fayda olacaktır. Özellikle birinci yerleştirmede kontenjanı doldurmayan ve taban puanı oluşmayan bölümlerde öğrencinin kendi başarı sıralamasının daha aşağısından tercihte bulunmasını ve kendi başarı sıralamasında yukarıya doğru listeyi oluşturması faydalı olacaktı. Düşük puan alan öğrencilerin ilk tercihlerde daha fazla boş kalan bölüm kontenjanlarında şanslarının daha yüksek olacaktır.

Ek tercih sürecinde tercih yapmak isteyen aday öğrencilerimiz için ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Bu nedenle adaylarımızı uzman kadromuzla İstanbul Arel Üniversitesi Cevizlibağ Sağlık Yerleşkesi ve Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesi ’ne bekliyoruz. Ben şimdiden ek tercih imkânından yararlanmak isteyen öğrencilerimize başarılar diliyorum.” (Haber merkezi)

WhatsApp-Image-2023-09-13-at-10.45.34

Editör: Murat Barutçu