Ekonomide çift rakamlı enflasyonun   gelecekle ilgili analizi 

Abone Ol

Bilindiği gibi TÜİK tarafından açıklanan tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde17,53 artış kaydetti.Böylelikle yıllık enflasyon Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatlarında aylık artış yüzde 1,94 olurken; ENAG Enflasyon Araştırma Grubuna göre de Tüketici Fiyat Endeksi Haziran ayında %3.28 arttı. Diğer taraftan da Haziran'da yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 17,47 oranıyla önümüzdeki aylar için yükselme sinyalleri verirken,TÜİK verileri Haziran ayında üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin hız kesmeden devam ettiğini gösterdi.Buna göre üretici fiyat endeksi Haziran'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,89 oldu. Böylelikle üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki fark da bir anda zirveye yükseldi.Ayrıca Haziran 2021'de, endekste kapsanan 415 maddeden, 55 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 54 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. Bu arada 306 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
                                *        *         *
Diğer taraftan çift rakamda yükselişini sürdüren enflasyon oranının gelecekteki durumu hakkında değerlendirmede bulunan Ekonomist Haluk Bürümcekçi enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde enflasyonun üçüncü çeyrek sonunda zirve yapacağını öngördü. Bürümcekçi Haziran enflasyonuna ilişkin notunda şu ifadelere yer veririken: "Türk lirasında değer kaybının daha fazla yükselmediği durumda bile enflasyonun uzun bir süre mevcut yüksek seyrini koruması ve üçüncü çeyrek sonlarında yüzde 19 civarında zirvesini gördükten sonra yılı en iyi ihtimalle yüzde 16-17 aralığında bitirmesi beklenebilir." Şeklindeki öngörüsüne bakılırsa, durum oldukça sıkıntılı görünüyor. Hal böyle iken,Garanti BBVA YardımcıBaşekonomisti Seda Güler Mert de Eylül-Ekim enflasyonunun yüzde 18,5-19'u görebileceğini söyledi. Yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 16 olduğunu açıklayan Mert, enflasyonun kısa dönemde, emtia ve kur kaynaklı dalgalı bir seyir izleyebileceğini aktarır ken,“Haziran ayı üretici fiyatları yukarı yönlü sürpriz yaptı. Enflasyonda oynaklığın geçici olacağını tahmin ediyoruz. Kur geçişkenliği ve maliyet baskılarının sürdüğü bir dönemdeyiz. Enflasyonda risklerin yukarı yönlü şekillendiğini gözlemliyoruz.” Değerlendirmesi herhalükârda enflasyon oranının önümüzdeki ay    lardayükelişini sürdüreceğini teyitlediği izleniyor.
                                *        *         *
Konuyla ilgili açıklamasını sürdüren Seda Güler Mert’in ayrıca yap tığı açıklama ile;”TL'de değer kaybının kademeli olarak sürmesini bekliyoruz. TCMB'nin faiz indirimi için alanı daraldı. Beklenen bu enflasyona göre bir faiz avantajı olabilir. Yıl sonuna kadar 100-150 baz puan faiz indirimi görebiliriz.” İfadesi ise TCMB’nın yıl sonuna kadar faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentileri de güçlen dirdiğigörülüyor.İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar Haziran'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,12 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 0,36 oldu.Üretici fiyat hareketini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi Haziran'da yıllık yüzde 25,56; aylık olarak ise yüzde 3,07 arttı. Yıllık bazda yaşanan bu artış üretici fiyatlarındaki baskının devam ettiğini gösterdi. Veri setine göre Haziran 2021'de kaydedilen yıllık toptan eşya enflasyonu 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.