EKONOMİDE ÇİFT RAKAMLI YÜKSELEN ENFLASYON YANINDA MART/2021 AYI TÜKETİCİ GÜVENİ

Abone Ol

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında arttı. Şubat ayında 84,5 olan endeks, mart ayında 86,7 oldu.

*         *         *

Böylece tüketici güven endeksi geçen yılın kasım ayından bu yana üst üste 5. ayında da yükseldi ve Ağustos 2018 kur krizi hemen öncesindeki izlenen zirve 88,2 puana en yakın yere ulaştı. Buna göre:

Hanenin maddi durumu endeksi: Şubat ayında 66,3 iken, Mart ayında %1,4 oranında artarak 67,3 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi: Şubat ayında 84,5 iken, Mart ayında %4,0 oranında artarak 87,9 oldu.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi: Şubat ayında 91,7 iken, Mart ayında %2,5 oranında artarak 94,1 oldu.

Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi: Şubat ayında 95,5 iken, Mart ayında %2,0 oranında artarak 97,4 olarak gerçekleşti. Bu veriler görünürde madalyonun  görünen yüzü. Diğer görünmeyen öteki yüzüne bakıldığında ise bu dönemde tüketiciler faizin %17’den %19’a yükselmesinden görünen o ki şimdilik pek etkilenmemiş gözükse de kur şokları   nın yaşandığı bir dönemde TL deki değer yitiminin çift rakamda artan enflasyonu büsbütün yükseltmesiyle önümüzdeki Nisan ve takip eden sonraki aylarda tüketici güveninde reel anlamda kademeli düşüşler yaratabilir.Bu arada geçen cuma gününden bu yana siyasi otoritenin mevcut yetkilerini ekonomi yönetiminde belirsizlik yaratacak şekilde kullanmasıyla bahse konu düşüşler daha da sertleşebilir.

*         *         *

Sonuç olarak,Türkiye ile ilgili dış alemden gelen tepkilere bakılır saUluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarındanFitch’e göre TL’deki kayıp sonrası yaptığı açıklamada, “MB’deki değişikliğin “enflasyon ve dış finansman risklerini artırdığını” belirtirken,değişiklik kararının para politikasının kredibilitesine ve enflasyonun düşürülmesi yönündeki beklentilere zarar verdiğini” değer  lendirmesi yanı sıra Merkez’in politika faizi dışındaki araçları kullanmasının negatif algılanacağına vurgu yapan Fitch, yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun politikalarının ve TL’deki değer kaybı ile ilgili adımlarının izleneceğinin altını çizmesi,önümüzdeki dönemin zor bir dönem olacağına işaret ediyor. Nitekim, bu değişiklikler sonrası Türkiye CDS 5 Yıllık USD (TRGV5YUSAC=R) yukarı yönlü 307,20+0,00+0,00% çıkışa  işaret etmesi de bunu açıkça doğruluyor.NaciAğbal’ın önceki dönemde Maliye Bakanlığı yapmasına rağmen politika kredibilitesinin onun için bile zor olduğu ifade edildi. Raporda, kredi büyümesini teşvik eden politikaların yeniden uygulanmasının negatif sinyal olacağı da belirtiliyor. Çünkü borçlanma ile büyü menin getirdiği sonuçlara bakıldığında süreğenleşen ve yükselen ve bir türlü önlenemeyen çift rakamlı enflasyon olurken, fiyat istikrarının bir türlü sağlanamamasından doğan zorluklarla karşı karşıya kalınmıştı.