EKONOMİDE FİNANSAL HİZMETLER GÜVEN ENDEKSİ DÜŞÜŞTE

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB), 2022 yılı Ocak ayı Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) verisini açıkladı. 2022 yılı Ocak ayında Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde faaliyet gösteren 157 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla belirlenen Finansal Hizmetler Endeksine göre;2022 yılı Ocak ayında FHGE, bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak 171,7 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumununFHGE'yi artış yönünde etkilediği, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin ise FHGE'yi azalış yönünde etkilediği görüldü.

* * *

Bu kapsamda iş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla güçlendiği gözlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin ise zayıfladığı görüldü. Bu anlamdaki İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç aydaki istihdamda artış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı, gelecek üç aydaki istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlendiği gözlendi.Bu arada kârlılığa ilişkin değerlendirmelere göre, son üç aydaki kârlılıkta artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç aydaki kârlılıkta artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki döneme kıyasla güçlendiği de tespit edildi.

* * *

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak, son üç ayda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin bir önceki döneme göre zayıfladığı;2022 yılı Ocak ayında, NACERev.2 sektör sınıflamasına göre, ‘Finans ve Sigorta Faaliyetleri’ sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla topluca birlikte değerlendirildiğinde, ‘65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)’ sektöründe 9,0 puanlık artış olduğu görülürken,‘66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler’ ve ‘64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)’ sektörlerinde sırasıyla 10,3 ve 0,5 puanlık azalış olduğu açıklan dı.

* * *

Sonuç olarak, görünür o ki bu hafta küresel piyasalarda ABD büyüme verisi ile Fed’in faiz kararı izlenirken; FED’in toplantı öncesinde Öncesinde Wall Street endeksleri geçen haftanın son işlem gününü ve hatta haftanın tamamını kayıplarla tamamladı. S&P 500 cuma günü yüzde 1,89, haftanın tamamında yüzde 5,68 geriledi ve 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına indi. Nasdaq100’de kayıp haftalık bazda yüzde 7,5’i aştı.ABD hisseleri pandemi sonrası en sert satış dalgası ile karşı karşıya.Fed’in Bugün için gerçekleştireceği FOMC toplantısında faiz artışı ve miktarsal sıkılaşma konularında şahin mesajlar vereceği endişesi yatırımcıları acil çıkış kapısına doğru yönlendiriyor.Türkiye açısından mevcut tabloya göz atıldığında;Türkiye varlıkları son dönemde dünyadan çok kendi iç dinamikleriyle belirleniyor. Kurdaki yükselişin ve enflasyonun ekonomide dışa dönük dengelenme ile kalıcı olarak kontrol altına alınacağını savunan yeni modelin tutup tutmayacağı borsanın uzun vadeli performansı konusunda belirleyici olacak gibi görünüyor. Ülkemizin iktisadi açıdan dışsal gelişmeler den etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna yanıt ise;da ha evvel yapılan açıklama kapsamında Mart ayında gerçekleştirilecek toplantı sonrasında belirleyici olacak.