Her ne kadar 2021 yılının Covid-19 pandemisi ve varyantları yanında zaman zaman ortaya çıkan kur şoklarının yaşandığı bir süreçle bir dönemi kapatırken;TÜİK’in aylık olarak yayımladığı, mevsim etkilerinden arındırılmış Ekonomik Güven Endeksi (EGE), Ocak ayında bir önceki aya göre %3,4 artış, önceki yılın aynı ayına göre %4,8 artış göstererek 100,8 oldu.Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya kıyasla %6,2 artış, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %12,1 azalış göstererek 73,2 oldu.Tüketici Güven Endeksi hesaplanırken kullanılan endeksler kapsamında en iyimser gösterge 90,9 ile gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi olsa da eşik değer olan 100’ün altında kalmıştır. En zayıf gösterge ise 56,1 ile gelecek mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi olarak kayda geçti.
* * *
Bu kapsamda mevcut alt endeksler arasında aylık bazda en az yükseliş %1,4 ile 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi alt endeksinde gerçekleşirken en fazla yükseliş %11,8 ile gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi oldu.Diğer taraftan bu yön deki sektörel güven endekslerine bir göz atıldığında ise; mevsim etkilerinden arındırılmış Hizmet Sektörü Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya kıyasla %1,2 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,0 artışla 120,2 şeklinde gerçekleşti.Mevsim etkilerinden arındırılmış Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi, Ocak/2022 ayında bir önceki aya %2,5 artış gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,7 artışla 124,4 oldu. 2020’nin ilk yarısında Covid19 salgını yüzünden olağanüstü durum yaşanması nedeniyle gıda ve perakende sektörlerinde yaşanan yukarı yönlü talep şokları akabinde endeksin, diğer endekslere kıyasla daha etkili bir görünüm sergilemesine sebep oldu.
* * *
Öte yandan da mevsim etkilerinden arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya kıyasla %5,0 azalış, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6 artışla 85,5 oldu. 2020’nin 2. ve 3. Çeyreğinde konut kredilerindeki faiz indirimleri nedeniyle sektörde bir canlanma yaşanmıştı. Böylelikle inşaat SGE, tarihinde ilk defa hizmet sektörünün üzerinde bir değer aldı.Bu durum daha ziyade kredi faizlerinin yükselmesi ile enflasyon artışından kay naklanırken; bu yöndeki mevcut yatırımları erteleye ceğiöngörülüyor.Hal böyle iken,TCMB’nin her ay yayımladığı, İktisadi Yönelim Anketi’ninsonuçlarından hesaplanan mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi,4 (İmalat Sektörü) Ocak ayında, bir önceki aya göre %1,6 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,7 artışla 111,9 seviyesinde gerçekleşti.
* * *
Sonuç olarak,aşılamaya dair kısmen pozitif gelişmeler ve vaka sayılarındaki buna bağlı gerilemeler reel ekonomide pozitif etkiler yaratmış olmakla birlikte 2021 sonunda 2022 yılına yansıyan tekrar vaka sayılarındaki artışların yatırımlar üzerinde baskı unsuru olabileceği düşünülüyor.Okuyucularımızın mevcut bilgilerini tazelemek açısından ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olarak tanımlanıyor. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerininağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşturuluyor.Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.Bu yönde de Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait 20 alt endeks kullanılıyor.