Öteden beri bilindiği gibi yeryüzeyinde en geniş alanları kaplayan su sayesinde dünya için “Mavi Küre” adı da kullanılmaktadır. Dünyanın % 97,5’nin suyla kaplı olmasına karşın, ancak bu suyun % 2,5’i kullanılabilir durumdadır. Bu kısıtlı miktarın % 2’lik kısmının kutuplarda, 16 km kalınlığında buz kütleleri halinde bulunduğu düşünüldüğünde, suyun sadece % 0,5’lik bölümü kullanılabilir niteliktedir.İçilebilir nitelikteki suyun azlığı günümüzde en önemli problemlerden biridir. Yerkürenin sahip olduğu su miktarına rağmen, bu suyun büyük bir kısmının tuzlu olması ve insan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik miktarının kısıtlı olması önümüzdeki dönemlerde daha büyük sıkıntılarla karşılaşılabileceğinin en somut göstergesidir. Mamafih Türkiye su zengini sayılabilecek bir ülke değildir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, ilerleyen zamanlarda büyük bir su sıkıntısı ile karşılaşma olasılığı oldukça yüksektir. Mevcut su kaynaklarının durumu, ülke nüfusunun büyüme hızı ve su kullanım alışkanlıklarındaki değişme göz önünde bulundurulduğunda, yakın bir gelecekte su sorununun önemli ölçüde büyüyeceği olasıdır. Su kullanımına yönelik talep bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de artmaktadır. Ancak buna rağmen su kaynaklarının verimli kullanıldığı söylenemez.

* * *

Hal böyle iken,esas olarak sosyal adalet ve eşitliğin tesisi için, kamu kurumlarının hantallıkları ve gelir getirici yapılarının bozulmasından dolayı sürekli zarar ettikleri argümanlarının bir yana bırakılması, dezavantajlı grupların yaşam haklarının kısıtlanmaması için temiz ve sağlıklı suya ücretsiz ya da bedeli ödenebilir bir şekilde erişiminin sağlanması ve su gibi hayati önem taşıyan hizmetlerin özel sektör aracılığıyla sunulan hizmetler kapsamından çıkarılarak, yeniden kamu hizmeti olarak yaygınlaştırılması ile suyun yönetiminin kamu sektörü eliyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ancak uygulamada ortaya çıkan bir kısım zorluklar sebebiyle halkın temiz içme suyuna erişimde özel sektör dağıtım ağı kullanılması zorunluluğunun pratikte diğer pozisyonlarda da olduğu gibi fiyat tekeli oluşturulmasısebebiyle,temiz içme suyu tedarikinde ve dağıtımında hakça ve adilce dağılımı alenen engellendiğine tanık olunmaktadır. Bu kapsamdaki gerçekleştirilen 19 litrelik bir adet damacana fiyatının firmalar nezdindeki yapılan fiyat analizinde; fabrika çıkış fiyatının son dönemde 5,00TL.den7,00TL’ye çıktığı; ancak 19 litrelik bir adet plastik dabacana fiyatlamasında diğer maliyet faktörleriyle birlikte maliyet 10,00TL.olmasına rağmen bir adet 19 ltlikplastik damacan fiyatının aşırı kâr amaçlı %100 leri zorlayarak 20,00TL-25,00TL arasında fiilen satışının yapıldığı belirlenmiştir.

* * *

Sonuç olarak döviz kurunda gerçekleşen dalgalanmalarla bir dolar 18,00TL.den%35 düşüşle 11,50TL.ye kadar düşme göster mesine rağmen temiz içme suyu satışı yapan firmaların açıkça oluşturdukları söz konusu yüksek fiyat tekelinin adına fırsatçılık diyebilme yönünde herhangi bir engel de kalmamıştır.

Kaldı ki içme suyunun kalite bazındaki değerlendirmesinde yüksek kalite,orta ve düşük kalite içme suyu kriterlerine göre fiyat ayrıştırması yapılması yanında genellemede 19 litrelik plastik damacanalar kullanılmakla beraber aslında cam damacana kullanılmasının yaygınlaştırılması daha sağlıklı içme suyu bakımından da büyük önem taşımaktadır.

Buna ek olarak da içme suları, genel olarak içme, yemek yapma, temizlik vb. amaçlar için kullanılan ve TS266'daki koşullara uygun, toplumun içme ve kullanma gereksinimleri için kullanıldığı şehir şebekeleri, kuyu, çeşme ve yine aynı amaçlarla kullanılmak üzere teknik usullerle arıtılmış dere, nehir ve göl, baraj suları ile kaynak suları şeklinde olması gibi koşullara sahip olması da büyük önem taşımakta; Su içindeki hidrojen iyonu konsantrasyonunu 10 tabanına göre negatif logaritması pH değeri olarak tanımlanmaktadır. pH= 7 olan sular Nötr sular olarak bilinir. Bunlarda H+ ve OH~ iyonları denge halindedir. Bu tür suların asit ve alkali reaksiyonları yoktur. H+ iyonu konsantrasyonunun artması ile pHnın değeri 7 nin altına düşer ve su asit karakter kazanır. OH- iyonu konsantrasyonunun artması ile pH 7 nin üzerinde değer alır ve su bazik karakter taşır. pH değerleri 0-14 arasında değişir. Genel olarak yeraltı suları pHsı 7 den küçük olan ve asit özelliği taşıyan sulardır. Yüzeysel sularda genellikle pH 8 den büyük değer taşıyan basik sulardır. İçme sularındaki pH değeri 6. 5-8. 5 arasında uygun görülmektedir.Çok tabii olarak söz konusu içme suyunun en aranılır özelliği ise daha ziyade işlenmiş temiz su yerine doğal kaynak suyu özelliği taşı masının da büyük önemi bulunmaktadır.