Zonguldak Terzi ve Ayakkabıcılar Odası Başkanı Çetin Yıldız, ekonomik krizin vatandaşları tasarrufa ittiğini eski kıyafetlerin, eski ayakkabıların gar dolabından tekrar çıktığını söyledi.
Zonguldak Terzi ve Ayakkabıcılar Odası Başkanı Çetin Yıldız, Ülkede yaşanan ekonomik krizin veya alım gücünün düşmesinin terzi ve kunduracılarda işlerin artmasına sebep olduğunu söyledi. Vatandaşların eski ama giyilebilir eşyalarını gar dolabından çıkartarak kullanmaya başladığını ifade eden Yıldız, “Ekonomik krizin verdiği etkilerden dolayı şimdi insanlar evinde gar dolabını araştırmaya başladı. Bundan dolayı nerede eski paltonu, nerede zamanında fermuarı bozulmuş veya da işte dar gelmiş pantolonlarını çıkartmaya başladılar. Aynı şekilde ne bileyim bağı kopmuş veya ayakkabının kenarı hafif patlamış ayakkabılarını getirip tamir ettiriyorlar. Şu anda ayakkabı tamircilerinde olsun tadilatında olsun yüklü miktarda bir potansiyel bir şey var. Şu anda onlara yetişmeye çalışıyoruz. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir de artı yapılan şimdi bir paltonun aldığı zaman bin liradan aşağı alamıyoruz. Vatandaş geldiği zaman 50 liraya, 100 liraya yeni bir pantolon kazanmış oluyor. Yani artık vatandaş tasarrufa gitti. Eskiden insanlar bir palton aldığında pantolonun fermuarı bozulduğunda kaldırıp atıyordu. Bir savurganlık vardı. Şimdi eski şeylerini biraz daha değerlendiriyorlar. Yani hem yararlı bir tasarruf oldu yani. Gardıroplarındaki şeyleri çıkardılar, tasarruf yaptılar. Eski elbiselerle, yeni modellere göre dizayn ettiler. Atıyorum pantolon parçası bol, kullanıyor. İşte ne bileyim kollar uzun gelmiş kısalttırıyor ya da eski model olmuş geniş bir model yarım şalvar bir model daralttırarak yeni modele karşı uyum sağlamaya çalışıyor. Yani alım gücü düştü. Sizin işler yükseldi. Zaten yani ekonomik krizlerin olduğu zaman genelde terzilerin, ayakkabı tamircilerinin işi biraz daha fazlalaştı” dedi.
10 YIL SONRA MESLEK KAYBOLACAK
Terzi ve kundura mesleğinde alttan gençlerin yetişmediğini ifade eden Zonguldak Terzi ve Ayakkabıcılar Odası Başkanı Çetin Yıldız, gençlere çağrıda bulundu. Mesleği icra eden sanatkarların belli bir yaşın üstünde olduğunu söyleyen Yıldız, “İşte en büyük kanayan yaramız bu. Geriden gelen hiçbir terzi yok. Şu anda en genç terzi 50 yaşlarında. Ondan aşağıya genç bir terzimiz bulunmadığından gençlerin biraz daha terziliğe önem vermesi gerekiyor. 8 yıllık eğitimden çıktıktan sonra gençler bu meslekleri tercih etmiyor. Sanat okullarında olsun, çıraklık eğitim merkezlerinde olsun bölümler açılarak terziliğe ve ayakkabı tamirciliğine yönlendirmeleri lazım ki yarın bir gün terzisiz veya ayakkabı tamircisiz kalmayalım. Şimdiden önlem alınması gerekiyor. Çünkü 10 sene sonra bu mesleği yapan olmayacak. Terzi olarak kalmayacak yani. Yani 10 yıl sonra yaş ortalaması 70-75 yani en geç terzi. Bu mesleği yapacak ilerde kimse kalmayacak” şeklinde konuştu.