1999 Yılında iş insanı Nejdet Tıskaoğlu ile yollarının kesiştiğini belirten Şükrü Ulus Aktaş, 15 yıl sonra kendi fabrikasını kurduğunu anlatırken, Elcab Kablo’nun 9 idari kadrosunun da fabrikatör olduğunu söyledi.
Tarım, otomotiv, denizcilik, tüketim malları, tıbbi ve kozmetik medical uygulamalar için yüksek kaliteli silikon şişme contalar, silikon profiller, hortum ürünleri, mutfak gereçleri, özel ve standart silikon kauçuk parça ve ürünler ürüterek Türkiye’nin sayılı firmaları arasında yer alan Procab Silicone fabrikası sahibi Şükrü Ulus Aktaş, Kalite kontrol departmanından fabrikatörlüğe uzanan serüveni anlattı.
“BANA BİR KALİTE UZMANI LAZIM”
1977 Ordu doğumluyum. Ankara Üniversitesi’nden mezun oldum.
1999 Yılında kablo sektöründe çalışırken, Nejdet bey firmamıza geldi. “Bana bir kaliteci lazım benimle çalışır mısın” dedi. Nejdet beyle öyle tanıştık. Müşteri şikayetlerini minimuma indirmek istediğini söyledi. O dönem ana sanayicilerin hiç biri ile çalışmıyordu. Nejdet beyle çalışmaya karar verdim. Kalite departmanları kurduk.
Nejdet bey kurumsallaşmaya çok önem veriyordu. Anlaştığımızda tek bir talebim olmuştu. Sınırsız yetki istedim. Bu ürün gitmeyecek diyorsam gitmeyecek dedim, kabul etti.
Şirkete başladığımda iade oranlarımız % 4 ila % 5’deydi. Nejdet beyden 6 ay süre istedim, kendi ekibimi kurdum. Bir yıl içinde şikayet oranlarını % 1 ila % 2’ye düşürdük. İade oranlarının düşmesiyle birlikte Arçelik, Bosch gibi ana firmalara tedarikçi olma konusunda yol izlemeye başladı. Kalite departmanlarımızı ona göre eğittik. Üretimi durdurup eğitim veriyorduk. Standartların çok üzerinde üretim yapmaya başladık.
Birlikte kurumsallaşma yolculuğumuz böyle başladı. Arkamda benim Nejdet bey vardı. Üründe sıfır hata istiyordu, bazı toleransları göstermem gerekirken ben yok diyordum. Zaman zaman Nejdet beyle bu konu tartıştığımızda oldu.
Bir gün TIR’ı çıkarttırmadım, tabi ceza yedik. Ürünü göndermediğim için cezayı yemiştik. Tabi firma bana düzenleyici, önleyici faaliyette bulundu. Karşı firma TIR’ı neden göndermediğimizi sordu. Proses hatalarında majör hata olduğu için göndermediğimizi söyledim. Böyle olunca karşı firma cezayı geri çekti. Üstüne mevcut siparişi 3 katına çıkardı. Firmanın göz bebeği üretimcidir ama Elcab Kablo da kaliteydi. Kaliteyle birlikte ana sanayicilere giden yolu da aşmış olduk.
KALİTE BİZE LİDERLİĞİ GETİRDİ!
Nejdet bey o dönem çok efor sarf ediyordu. Firmaya geliş saatimiz belli, gidiş saatimiz belli değildi. Bizde öyle bir idari kadro vardı ki, şu anki idari kadroda hiç birimiz yokuz. Çünkü hepimizin ayrı ayrı fabrikaları var. Bizim hedefimiz Başoğlu Kabloyu geçmekti. O zaman sektörün lideriydi, Elcab Kablo 3. Sırada yer alıyordu. Ama bizim hedefimiz de sektörde lider olmaktı. Nejdet beyin toplantı salonundaki yazı tahtasında “Sen bu hedefin neresinde olmak istersin” yazardı. Tabi biz odaya girince ne demek istiyor diye sorguluyorduk. Kalite bize liderliği getirmişti. Bu kez ihracatta 10 ülke oldu, 11-12 oldu. Yurt içi, yurt dışında satış yapmaya başlamıştık. İş hacmimiz büyüdü, personel sayımız arttı. İstanbul Küçükköy’deki atölyemiz yetmedi, İstanbul Arnavutköy’de yer aldı, inşaat yaptık. Büyüdükçe her şey güzelleşti.
SEL MAĞDURU OLDUK!
Arnavut köyde sel mağduru olduk. Tüm ihracat malımız sular altında kaldı. 3 Bin metrekarelik fabrikamız sular altında kaldı. Bin metrekaresinde ihracat mallarımız vardı, tamamı sel sularının altında kalmıştı. Sıkıntılı günlerde geçirdik tabiyki…
ELCAB’TAN 9 FABRİKATÖR ÇIKTI!
2017 yılında geldiğimizde ben ayrılmak istedim. Nejdet bey, ayrılmamı istemişti. Kalite sistemimizi kurmuştuk, artık kurumsal olarak işliyordu. İade oranlarımız % 1’in altına düşmüş, istediğimiz kaliteyi yakalamıştık. Gülerek insan işten ayrıl mı? Biz gülerek ayrıldık. İdari kadroda yer alan 9 kişinin de ayrı ayrı fabrikası var. Hepsi ayrı sektörlerde farklı farklı işler yapıyorlar.
ELCAB KABLO SEKTÖR LİDERİ OLDU!
Kabloda sektör lideri Başoğlu’yda şimdi Elcab Kablo oldu. Zaten Elcab Kabloyu lider yaptıktan sonra benim işim bittiği için ben Nejdet beyle yolları ayırdım.
KENDİ FABRİKAMI KURDUM!
2014 Yılında kendi şirketimi kurdum. 1 müşteri, 10 müşteri derken ihracat yapmaya başladım. Personel sayım 45 oldu. Beylikdüzü’nde OSB’de bir yerim vardı. Pandemi döneminde tamamen durduk. Öz sermayemizi personele aktarmak zorunda kaldık. Pandemi sürecine ortağım ayrıldı. Bu arada ne yapabilirim diye düşünürken, pandemi nedeniyle solunum cihazları revaçta. Silikondan maske yapmaya karar verdim. Bu kez de taleplere yetişemedim. Bu kadar talep geleceğini düşünememiştim. Günlük üretimim 500 talep siparişim 1 milyon oldu. Bu kez makine sayısını çoğalttım. Pandemi benim için kırılma noktası oldu. Ondan sonra üretimleri ayırdık, mutfak eşyası, medikal ve sağlık grubu olmak üzere ayırdık. 7/24 vardiyasına geçtiğimiz için yerimiz yetmemeye başladı. OSB’ye taşındık. Fabrikamızı İkitelli OSB’ye taşıdık. Ekibimizi ona göre kurduk. Bu kez e-ticaret adım attık.
ZONGULDAKLI FİRMALARLA PROJE YAPACAĞIZ…
TÜYAP’ta fuara katıldık. Kızımla birlikte yurt içi ve yurtdışı fuarlara katılıyoruz. Fuarların bize ne katkısı oldu? “İşbirliğinden ticaret doğar” diyorlar ya, Nejdet beyin sloganı. Zonguldak işbirliğinden ticaret doğar. Buradaki bir çok katılımcı, geldiler, fikir alış-verişinde bulunduk, çözüm yollarını sunduk. Onların branşları farklı benim branşım farklı. Mesela BRT ile yaptığımız röportajı bir işletmeci görmüş, bizi aradı. Doğal sabun yapmak istiyor. Bu sabunları üretebilmek için silikon kalıplarınız olması lazım. Ben geçen yıl 1. Zonguldak Genel Ticaret Fuarı’na katılmamış olsaydım böyle bir talep gelmeyecekti. O talebe karşılık verdim, şu anda organik olarak sosyal medyada doğal sabunlar satılıyor. Silikon kalıplarla yapıldı. Silikon insanın yedek parçasıdır. Her anlamda, her manada varız. Ve var olmaya devam edeceğiz. Hayatımızın her alanında var. Banyoda, mutfakta, botoksta her alanda silikon vardır. Ben Zonguldak’tan kazandım. Kazanmak içinde 2. Zonguldak Genel Ticaret Fuarı’na geldim ve gayet mutluyum. Proje bazlı bir iş aldım mesela. Bazı projelerde ortak olacağız. Robotik uygulamalı bir işbirliğimiz var, Zonguldaklı firmalarla proje geliştireceğiz.