Zonguldak

Emeklilerden hükümete sert uyarı: "Artık Yeter!"

Bağımsız Emekliler Sendikası (BES-SEN) Zonguldak Şubesi tarafından emekli maaşları ve piyasa zamları ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Abone Ol

Bağımsız Emekliler Sendikası (BES-SEN) Zonguldak Şubesi, emekli maaşları ve piyasa zamlarıyla ilgili basın açıklaması düzenledi. Madenci Anıtı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve emekliler katıldı.

"Hükümet Emeklileri Dilenci Gibi Görmekten Vazgeçmeli"

BES-SEN Zonguldak Şubesi Başkanı Fikret Zaman, yaptığı açıklamada hükümeti sert bir dille eleştirdi. Zaman, "Hükümetin emeklileri dilenci gibi görmekten vazgeçmesi gerektiğini" belirtti. 31 Mart yerel seçimlerinde emeklilerin hükümete sarı kart gösterdiğini hatırlatan Zaman, olası bir erken seçimde veya ilk genel seçimde hükümetin kırmızı kart görmeye hazır olması gerektiği uyarısında bulundu.

"10 Bin Lira Maaşla Emekliler Açlığa Mahkum Edildi"

Fikret Zaman, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Açlık sınırının 19 bin liraya, yoksulluk sınırının 62 bin liraya ulaştığı ülkemizde, asgari ücretin bile altındaki milyonlarca emekli 10 bin liralık maaşla açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Ev kiraları ve temel gıda fiyatları her gün artıyor. Emekli maaşı kiraya bile yetmiyor. Elektrik ve doğalgaz faturaları ödenemez miktarlara ulaşıyor. Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşıyor."

"Emeklileri Enflasyona Ezdirmeyeceğiz Masalını Bırakın"

Zaman, emeklilerin zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını vurgulayarak, "Milyonlarca emeklinin oyunu alarak iş başına gelen siyasi iktidar, devlet bütçesinden aldığı maaş ve huzur hakkı ödemeleriyle yandaşlarına ulufe dağıtıyor. Kendilerinin bir gecede yemek ücreti olarak ödedikleri 10 bin lirayla bizlere bir ay geçinin diyorlar. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz deyip aylardan beri oyalıyorlar." dedi.

"Artık Yeter"

Zaman, 2024 yılını emekliler yılı ilan eden hükümetin, seçim malzemesi olarak kullandığı vaatlerini yerine getirmediğini belirtti. "TÜİK’in enflasyon oranına göre yapılan zam daha cebimize girmeden elektriğe yapılan %38’lik zam ve diğer zamlarla geri alındı. Hükümet emeklileri dilenci gibi görmekten derhal vazgeçmelidir. Yıllarca çalışarak devlete vergi ve sigorta primi ödeyen emekliler sadaka değil, emeğinin alın terinin karşılığını istiyor" ifadelerini kullandı.

Zaman, emeklilerin taleplerini sıralayarak açıklamasını sonlandırdı:

    İntibak yasasının çıkmasını istiyoruz.

    Emeklilerden kesilen tüm katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz.

    Asgari emekli maaşının asgari ücretle eşitlenmesini istiyoruz.

    Emekliler olarak insan onuruna yaraşır maaşlarımızı istiyoruz.

    Bulunduğumuz kentlerde ulaşımdan ücretsiz yararlanmak istiyoruz.

    Yerel yönetimlerin sosyal tesislerinden ücretsiz yararlanmak istiyoruz.

Emekliler, bu taleplerin karşılanmaması durumunda hükümete karşı tepkilerini sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti.