Emlak Piyasası 2024

Sevgili okurlarım; Sizlere bu yılki emlak piyasasıyla alakalı çok merak edilen sorularınıza cevaben bir kez daha karşınızdayım.

Abone Ol

2024'te Türkiye emlak piyasası, önceki yıllarda yaşanan hızlı fiyat artışlarının ardından karmaşık bir süreçten geçiyor. Bir yandan yüksek inşaat maliyetleri, düşük arz ve artan talepler konut fiyatlarını yukarıda tutarken, diğer yandan yükselen faiz oranları ve azalan talep fiyatlarda kısmi bir düşüş beklentisi yaratıyor. Özellikle büyük şehirlerdeki konut fiyatlarının yüksek kalması beklenirken, şehir dışındaki bölgelerde fiyatlarda artış yaşanabilir​.

Bununla birlikte, konut fiyatlarının hızla düşmesi olası görünmüyor. İnşaat maliyetlerindeki artış, arsa fiyatlarının yükselmesi ve yeni projelerdeki yavaşlama, fiyatların kalıcı olarak düşmesini zorlaştırıyor​. Yine de, talepteki azalma ve ekonomik koşullardaki değişikliklerle birlikte, bazı bölgelerde fiyatların duraksaması veya yavaş bir düşüş yaşanabilir​.

Ev almak mı kirada oturmak mı avantajlı sorusunun yanıtı kişisel duruma göre değişir. Ev almak uzun vadeli bir yatırım ve mülkiyet hakkı sunarken, kirada oturmak daha az başlangıç maliyeti ve esneklik sunar. Karar verirken finansal istikrarınız, yaşam tarzınız ve gelecek planlarınız göz önünde bulundurulmalıdır.

Konut piyasasının geleceği, faiz oranları, enflasyon ve hükümetin alacağı ekonomik tedbirlere bağlı olarak şekillenecek.

 NEDEN EMLAK PİYASASI DURGUN?

Para piyasalarında sürekli değişen faiz oranlarının yanı sıra dolar, Euro gibi değerlerde yaşanan artışlar emlak sektöründe alım gücünü azalttığı gibi kişilerin yastık altında para bekletmesine neden oluyor. Böyle bir durumda ise emlak piyasası en durgun zamanlarını yaşıyor.

 EMLAK KAZANDIRIR MI?

Gayrimenkul diğer yatırım araçları gibi günlük değer kazanan bir yatırım aracı değildir, ayrıca hemen paraya çevrilemez, likiditesi azdır. Gayrimenkulü gerçek değeriyle paraya çevirmek için en az bir ay beklemek gerekir. Bu noktalara karşın gayrimenkul aynı zamanda en sağlam ve en çok kazandıran yatırım aracıdır.

FAİZLE ALINAN EV HARAM MI?

Kısa ve net olarak cevap Evet. Diyanet işleri başkanlığının belirttiği üzere faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.

EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN NE ZAMAN?

Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos-Eylül aylarıdır.

EV ALMAK MI TİCARET YAPMAK MI?

Ev Almak Mı Ticaret Yapmak Mı Karlı? Ticaret yapmak veya ev almak çeşitli yatırım stratejileri arasında bulunmaktadır. Kişi için hangi stratejinin daha karlı olacağı finansal duruma, şahsi hedeflere ve risklere bağlı olarak değişmektedir. Ancak ev almak uzun süreli bir yatırım açısından daha avantajlıdır.

2024’TE EV FİYATLARI DÜŞER Mİ ?

Konuyu özetleyecek olursak, 2024 ev fiyatları ne olur? Sorunun cevabı belli… Asla düşmez, bir süre böyle durağan gider, sonrasında jet hızıyla yine ev fiyatları yükselir. Bunun dışında her türlü düşünce ve fikir beyan etmek algı yaratmaktan başka bir şey değil..! Zira hem işçilik fiyatları hem de arsa fiyatları artıyor ve her ikisi de azalıyor. Dünya üzerinde artmayan tek şey üzerinde yaşadığımız kara parçasıdır.