SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yılın ikinci yarısında %24,73 oranında zam aldı. Ancak, kök maaşı 10 bin liranın altında olan emekliler ya çok az zam aldı ya da maaşları 10 bin liranın altında kaldığı için hiç zam alamadı. Kök maaş üzerinden yapılan zam oranının, en düşük emekli maaşı alanların maaşlarına yansımadığı gerekçesiyle, en düşük emekli aylığının artırılması için yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor.

Verilen bilgilere göre, 2024’ün başından itibaren 10 bin lira olarak uygulanan en düşük emekli maaşı, temmuz ayında yeniden değerlendirilecek. AK Parti yetkilileri, en düşük emekli maaşını artıracak düzenleme ile ilgili çalışmalara başladı ve ilgili bakanlıklardan mali rapor talep etti.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, Hükümet, en düşük emekli maaşını %20 zam ile 10 bin liradan 12 bin liraya çıkarmayı planlıyor. 1,8 milyon emekli için ilave düzenleme yapılacağı belirtiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, en düşük emekli maaşını yükseltmek için hazırlanan raporu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacağı bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay vermesi halinde, çalışma Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gündemine taşınacak ve temmuz ayında Meclis’te kabul edilmesi bekleniyor. Yasa çalışması Meclis'te yürütülürken kesin rakam belli olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıkladığı haziran ayı enflasyon oranıyla birlikte 6 aylık maaş farkları belirlenmiş ve SSK ile Bağ-Kur emeklileri %24,73 zam almıştı. Ancak en düşük emekli maaşı için bir açıklama yapılmamıştı. En düşük emekli maaşı, 2023 yılında iki kez zam alarak 3 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya, 25 Ocak 2024'te ise 10 bin liraya yükseltilmişti.

Silahlı kavga: 5 yaralı Silahlı kavga: 5 yaralı

Türkiye’de 16 milyon emekli bulunurken, emekli maaşı 10 bin liranın altında olan 1 milyon 780 bin kişi var. Kök maaşı 10 bin liranın altında olan emeklilerin maaşları, Hazine desteği ile bu seviyeye tamamlanıyor. Memur ve emeklilerinin zamlı maaşları, gelecek hafta hesaplarına yatmaya başlayacak.

Kaynak: Ensonhaber